Nov 12, 2009

Aznil & Rain Man

Rasa kurang sihat pagi ni.

So, untuk menyegarkan diri, saya pun bersantai-santai sekejap dengan kak Dina sambil menonton siaran ulangan 'Jangan Lupa Lirik'. 

Sempat kak Dina bercerita tentang aktiviti di sekolah agamanya semalam...."Ustaz Daniel ajar kitorang solat dhuha, pastu, solat hajat dan solat taubat.." Saya bertanya, "Apa lagi ustaz ajar?" Kak Dina pantas menyambung, "Ustaz suruh doa..minta apa2 yang kita nak....Dina doa mintak Abil jadik normal" Saya terdiam. Terharu dan sejuk hati mendengar kata-katanya.

Alhamdulillah, nampaknya kak Dina faham sikit sebanyak tentang Abil. Kak Dina memang selalu beralah kalau dengan adik Abil. Selalu juga kak Dina sebut, "Best la kalau jadik Abil.....sekolah dia best, cantik, pastu semua orang sayang kat Abil..." hahaha...ayat-ayat yang berbau cemburu gitu. Saya selalu pula jawab,"Abil tu kalau boleh nak jadi macam kak Dina, pandai, boleh belajar dengan senang, cepat faham..."


Kalau kak Dina bersikap 'protective' terhadap Abil, adik Zarif lain pula caranya. Abil dan Zarif, buat masa ini, selalu dalam keadaan perang dingin. Belum pernah lagi saya nampak Abil peluk-peluk adik walaupun kadang-kadang adik Zarif ada inisiatif untuk berkasih-sayang dengan abang. Biasanya, saya akan suruh adik Zarif peluk dan cium pipi abang Abil masa dia tidur. Sebab waktu tu saja, Zarif boleh peluk-peluk abang dengan aman dan tenteram, no rejections whatsoever...

Dah banyak juga perubahan, kalau dulu Abil langsung tak mau dekat dengan Zarif. Sekarang dah boleh juga senyum-senyum, pegang-pegang tapi masih tak boleh main sama-sama. Lagipun, adik Zarif suka main 'pretend play'. Dengan sebatang pembaris saja, adik Zarif berimaginasi kononnya dia tengah memancing dan dapat tangkap ikan besar..terhoyong-hayang adik Zarif tarik mata kail....kadang-kadang dia berangan jadik Ben10. Sibuk dia menekan jam tangan Ben10 di tangan kirinya...macam real jer,padahal semuanya invisible di mata saya....habis semua 'ditembaknya'..

Kata ayahnya, biarkan. Pretend play ni bagus. Biarkan dia bermain dengan imaginasi-nya. Anak autistik pula agak ketinggalan dalam hal berimaginasi dan tidak berupaya untuk terlibat dalam 'pretend play'. Sebab itulah, kita kena selalu duduk dan bermain dengan mereka. Secara tidak langsung, boleh ajar mereka cara bermain dengan betul. Tarik mereka 'keluar' dari dunia mereka. Tunjukkan mereka fungsi setiap permainan, bukan setakat dipusing-pusingkan atau dipegang saja.

Oh ya! sedikit ulasan tentang filem "Rain Man" arahan Barry Levinson, sekitar tahun 1988. Watak Raymond Babbitt atau Ray, lakonan Dustin Hoffman adalah hasil inspirasi seorang autisme sebenar yang bernama Kim Peek. Pada tahun 1989, Anugerah Oskar yang dimenangi oleh Barry Morrow, penulis asal cerita Rain Man telah diserahkan kepada Kim Peek sebagai tanda penghormatan. Anugerah Oskar bagi Pelakon Lelaki Terbaik (Dustin Hoffman) , Pengarah Terbaik (Barry Levinson) dan Filem Terbaik (Mark Johnson-Produser) juga telah dimenangi menerusi filem ni.

Jalan ceritanya sangat simple, tentang dua beradik yang bertemu kembali setelah kematian ayah mereka. Menariknya, si adik, Charlie Babbit (lakonan Tom Cruise) mencari semula abangnya, Raymond selepas mengetahui tentang harta pusaka ayahnya, yang mana kesemuanya diwasiatkan kepada Raymond. Tanpa mengetahui tentang keistimewaan Raymond, Charlie melarikan Raymond dari pusat jagaan khas dengan niat untuk mengaut harta-harta ayahnya atas alasan menjaga abangnya. Dari sinilah bermula-nya episod-episod menarik apabila sedikit demi sedikit, Charlie menyedari tentang sifat sebenar Ray. Lucu, sedih, geram, semua ada dalam filem ni.

Bagi anda yang kurang jelas atau tidak pernah bertemu dengan seorang autisme sebelum ini, Rain Man is a must-watch movie!






Sedikit sedutan dari "Rain Man" sewaktu Raymond, tiba-tiba hilang dari pandangan Charlie sementara beliau membuat panggilan telefon. Perhatikan perlakuan Raymond yang kelihatan robotik, cara beliau bercakap, berjalan dan sebagainya. Juga perhatikan bagaimana Raymond meng-interpretasi arahan yang ditunjukkan oleh papan isyarat jalanraya sewaktu melintas....

Harus diingat bahawa setiap individu autistik adalah berbeza. Malah, tahap autisme setiap mereka juga pada spektrum yang berbeza (dari 'mild' ke 'severe'). Walaupun pada spektrum yang serupa, tidak akan ada dua individu autistik yang mempunyai ciri-ciri yang 100% sama. Secara am-nya, setiap individu autistik akan bersifat ala-ala robotik, tapi 'mild autistic' yang dilatih dan dibesarkan dengan cara yang betul mempunyai peluang cerah untuk diminimumkan ciri-ciri autistik mereka apabila dewasa. 

Next, saya akan bercerita pula tentang Kim Peek, seorang genius autistik, watak Rain Man di dalam dunia realiti.Tunggu ye!


We only got 86 400 seconds in a day
To turn it all around or to throw it all away
We gotta tell them that we love them while we got the chance to say,
Gotta live like we're dying

You never know a good thing until it's gone
You never see a crash until it's head on
All these people right when we're dead wrong,
You never know a good thing till it's gone....


~ Kris Allen ~

3 comments:

norhamimah said...

entry yang best...very inspiring!!! :)))

Syahida said...

yezzaa...... :D

Along said...

Sheeda.... Ada improvement... Terus memblogkan diri..... Semakin bertambah natural.... Berbaloi ko muntah2... Hahahahha :-)