Nov 20, 2009

Google Autism!

No. 1: Inappropriate laughing or giggling
Saya diberitahu, individu Autisme sering ketawa sendiri bila teringatkan insiden lucu. Kadang-kadang apa yang kita lihat nampak biasa, tapi mengingatkan mereka pada sesuatu (yang lucu). Lantas, mereka ketawa sedangkan kita tak rasa apa-apa.

No.2: No Real fear of danger
Tidak faham konsep 'bahaya'. Contohnya, melintas jalan secara melulu tanpa melihat kepada kenderaan yang sedang melalui jalan tersebut atau melompat daripada tangga yang tinggi. Menggunakan gunting dan pisau tanpa rasa takut.

Oleh itu, anak autisme perlukan pengawasan ketat. Mungkin curiosity yang terlalu tinggi juga menyebabkan mereka langsung tidak ada rasa takut.

No.3: May Avoid eye contact
Ini adalah ciri utama individu autistik. Mereka akan memberikan eye contact yang sangat minima atau biasanya, tiada eye contact langsung.Apabila dipanggil, bukan saja tiada sahutan diterima, malahan renungan mata pun sangat sukar dilihat.

No.4: Unusual or repetitive play
Mengenjut-enjutkan badan (rocking) untuk tempoh masa yang agak lama. Mengepak-ngepakkan tangan (hand-flapping). Menghayunkan anggota badan tertentu. Tabiat yang berbeza bagi setiap individu Autisme. Boleh dilatih dan dikawal agak tidak keterlaluan dan nampak janggal.

No.5: May not want cuddling, may prefer to be alone
Tidak suka bersosial. Lebih suka bersendirian. Mengelak daripada berkomunikasi dengan individu lain, terutamanya yang baru dikenali. Latihan dan pendedahan boleh membantu individu Autisme belajar bersosial dan bergaul.

No.6 : Echoes words or phrases
Mengulang semula soalan-soalan yang ditanya. Mengulang atau menyebut perkataan yang pernah didengar berkali-kali. Echolalia. Ini sebenarnya satu petanda baik kerana ia satu proses belajar untuk individu Autisme.

Bagaimanapun, mereka perlu dibimbing untuk belajar menggunakan perkataan dan frasa pada masa yang sesuai. Terapi pertuturan yang konsisten boleh membantu.

No.7:Inappropriate attachments to objects
Biasanya mereka ada objek-objek tertentu yang disukai. Jarang mereka mahu berenggang dengan objek tersebut. Objek tersebut boleh membantu individu Autisme membebaskan diri daripada tekanan dan menenangkan mereka.

No.8: Spins object or self
Individu Autisme memang gemarkan objek berpusing. Kadang-kadang, mereka suka memusingkan diri sendiri. Ini juga mungkin menunjukkan mereka ada masalah sensori, kerana mereka tidak pening atau mabuk walaupun berpusing untuk jangkamasa yang lama.

No.9: Difficulty in expressing needs/interacting, use gestures
Ada individu Autisme yang non-verbal. Tidak bisu tapi tidak boleh mengekpresi diri melalui pertuturan. Ada juga yang verbal tapi lebih suka menggunakan gerak geri badan untuk meluahkan permintaan dan kehendak.

No.10: Insistence on sameness
Anak autistik biasanya sangat berpegang ketat kepada rutin dan akan menjadi 'restless' jika rutin mereka ditukar. Kadangkala mereka sangat rigid walaupun untuk perkara-perkara kecil. Contohnya; hanya mahu minum daripada cawan/gelas yang sama setiap hari, marah apabila kita melalui jalan yang berlainan untuk ke destinasi rutin seperti sekolah dan rumah, tidak suka memakai baju baru dan banyak lagi.


Dengan sesi terapi yang konsisten dan berterusan, keadaan ini boleh diperbaiki. Biasanya, mereka perlukan masa untuk adapt pada rutin/persekitaran baru .

No.11: Inappropriate response or no response to sound
Kanak-kanak autistik biasanya sensitif terhadap bunyi-bunyi tertentu. Salah satu cabaran sensori juga. Biasanya, mereka akan menekup telinga mereka atau menjerit-jerit apabila mendengar bunyi-bunyi seperti blender, mesin pemotong rumput, motosikal, bunyi helikopter/kapal terbang dan banyak lagi.

Untuk membantu mereka menjadi lebih tolerant , dedahkan mereka kepada bunyi-bunyian ini secara perlahan-lahan. Mereka akan kelihatan seperti 'pekak' walaupun sebenarnya mempunyai pendengaran yang normal.

Einstein Pictures, Images and Photos
dari google

2 comments:

Anonymous said...

Syida,
Insaf aku baca kisah autism ni. Walaupun anak2 aku sihat sempurna Alhamdulillah, selalu aja aku hilang sabar. Sungguh dugaan kau lebih hebat. Moga selalu tabah, ya!

Syahida said...

Itulah agaknya hikmah anakku yang sorang ni, mengajar aku erti 'sabar' yang sebenar...mekasih atas doa, Amin!