Dec 29, 2009

Oh! Spiderman

























Throwback semasa konsert di Happyland Special Education Centre :)

Every child is gifted. They just unwrap their packages at different times.~Unknown



Dec 20, 2009

Jom Riadah!


Ok.Bercakap pasal riadah ni, semalam saya baca satu artikel menarik di autism.about.com. yang menyebut tentang jenis-jenis sukan yang sesuai untuk kanak-kanak autistik. Menurut penulisnya Lisa Jo Rudy, sukan yang sesuai adalah Individual sports seperti renang, menunggang kuda, acara trek, bowling, menunggang basikal, hiking, memancing dan seni mempertahankan diri (martial arts).

Sukan-sukan ini sesuai kerana ianya tak memerlukan banyak komunikasi di antara pemain-pemainnya, nama pun individual sports kan? Sesetengah aktiviti, seperti menunggang kuda mempunyai manfaat lain seperti kesan theraupatic ke atas penunggangnya. Secara amnya, menunggang kuda memberi kesan yang baik kepada koordinasi otot-otot dan tubuh. Individu autistik juga dikatakan lebih mudah 'memahami' haiwan berbanding manusia.hahaha...Manusia ni sememangnya sangat kompleks dan sukar difahami.





Kalau tak silap saya, di kelas Pendidikan Khas Sekolah Putrajaya, murid-murid istimewanya diberikan 'terapi' menunggang kuda. Wah! bertuahnya. Kos untuk sukan berkuda agak tinggi. Kalau berpeluang, memang rezeki.


Menunggang basikal mungkin sukan yang lebih ekonomi. Abil sendiri sudah pandai berbasikal, tapi masih dengan roda kecil di belakang. Ambil masa juga untuk Abil mahir berbasikal. Masalah balancing adalah cabaran utamanya. Anak istimewa mempunyai sedikit kesukaran dalam menyeimbangkan badan mereka. Bagaimanapun, setelah dilatih dan dilepaskan berbasikal selalu, kini Abil dah mahir pegang handle sendiri. Lepas ni mungkin boleh practise dua tayar pula.

Bowling pula sesuai kerana ciri-ciri repetitive-nya. Baling bola 2 kali, kemudian duduk dan tunggu giliran sekali lagi. Dah lama tak main bowling. Masa belajar dulu, selalu saya dan suami main bowling sama-sama. Rasanya, kali terakhir main bowling ialah tahun lepas, dengan adik beradik saya.

Saya selalu membayangkan Abil beraksi dalam acara trek. Lari pecut mungkin? Ataupun lompat jauh. Kalau berlari, Abil memang pecut tak hingat! cuma mungkin nak kena train untuk mula berlari di garis permulaan dan brek di garisan penamat...hehe. Saya juga pernah tengok Abil melompat macam atlet acara lompat jauh....agaknya ni pewaris jaguh lompat jauh encik suami saya ni!

Renang?Kalau dihantar ke swimming class mungkin juga bisa jadi champion...hehe.Tapi buat masa ini, masih belum jumpa instructor yang faham dan boleh tackle Abil. Setakat ni, kelecaq-kelecaq main air (bak kata Makcik Meem), boleh la...

Lain-lain sports; hiking, memancing dan martial arts belum pernah Abil libatkan diri. Mungkin juga Abil ada potensi tapi ini saya tak pasti, kena tunggu dan lihat. Apa-apa pun, saya rasa sukan adalah aktiviti yang baik untuk semua golongan, tak kira tua atau muda, normal mahupun istimewa. Bagi anak-anak autistik sendiri, sekalipun jenis sukan yang sesuai untuk mereka adalah individual sports, mereka sebenarnya berlatih untuk berkomunikasi dan bersosial dengan dunia luar secara automatik apabila mereka bersukan, betul tak?


Just play. Have fun. Enjoy the game. ~ Michael Jordan


Dec 19, 2009

Gotong-royong di dapur













Lasagna kegemaran kak Dina. "Lagi sedap dari lasagna Pizza Hut" katanya.haha 


Disebabkan ini bukan blog resepi, saya hanya akan ceritakan secara ringkas tentang bahan-bahan dan cara penyediaan lasagna ni.Saya pun cuma assistant chef jer bab-bab masak lasagna ni, merangkap tukang potong dan tukang rasa. Yang pastinya, kena ada kepingan lasagna, daging hancur (minced meat), tomato pasta sauce, white lasagna sauce, butter dan cheese (mozarella & parmesan).

Bermula dengan menyediakan kuah tomatonya (gaul dengan daging hancur, bawang, sedikit rempah kari dan cili kalau nak pedas berapi). Diikuti dengan kuah white sauce (kami beli yang segera, campurkan butter dan cheese atas api). Masukkan kepingan lasagna, selapis demi selapis. Akhir sekali, masuk dalam oven. Bakar la dalam 25-30 minit sehingga cheese di lapisan paling atas menjadi garing. Hasilnya, Yummy! *sangat tak ada gambar...


Kalau beli kepingan lasagna tu, pada kotaknya siap instruction semua. Kami pun main redah saja. Sedap la pulak.hehe

One should eat to live, not live to eat ~Cicero Rhetoricorum LV


Dec 18, 2009

Tahun Baru Hijrah

Alhamdulillah, semalam sempat baca doa penutup dan awal tahun. Malam ni, anak-anak tidur lewat kecuali Abil yang sudah 'pengsan' lebih kurang jam 9 lebih tadi. Adik Zarif pun baru saja tumbang beberapa minit yang lepas. Saat ini, jam sudah hampir 12 tengah malam tapi kak Dina masih segar melayan games di Facebook-nya.

Malam-malam begini, biasanya saya pasang ayat Al-Quran semasa anak-anak tidur. Amalan ni dimulakan sejak tahun lepas bila Abil selalu sangat tantrum . Lalu, saya pun cuba.

Kesannya sangat memuaskan. Alhamdulillah. Anak-anak nampaknya lebih mudah mendengar kata. Sekali sekala degil tu adatlah, tapi degil yang tak keterlaluan dan masih 'makan saman'. Emosi Abil pun nampaknya lebih tenteram dan lebih senang dipujuk.

Sebelum ni, saya pernah baca di Berita Minggu tentang bagaimana ayat-ayat AlQuran diperdengarkan kepada ternakan lembu dan kesannya yang sangat positif ke atas produktiviti lembu-lembu tersebut. Maaf, tak ingat pula tarikh artikel tersebut ditulis. 



imej google


Kesimpulannya, kalau haiwan pun boleh ditingkatkan hasil ternakannya dengan bacaan AlQuran, inikan pula kita manusia. Selalu juga diuar-uarkan bagaimana surah-surah tertentu boleh digunakan untuk melembutkan hati, mengeratkan hubungan suami isteri dan keluarga, selain merawat pelbagai jenis penyakit, yang ringan mahupun yang kronik dan juga pendinding dari segala jenis gangguan, bencana dan malapetaka.

Jom terapi al-Quran :)

Dimulakan dengan Bismillah
Disudahi dengan Alhamdulillah
Begitulah sehari dalam hidup kita
Mudah mudahan dirahmati Allah
~Raihan


Dec 15, 2009

M.e.m.o.r.i


Alhamdulillah for the sweet memories in Tadika Pelangi (Montessori)


The difference between school and life;
In school, you are taught a lesson and given a test.
In life, you are given a test that teaches you a lesson.
~Tom Bodett

Dec 10, 2009

Macam-macam

imej google

Tadi, semasa kelas tuisyen Matematik Darjah 3, seperti biasa saya rasa sedikit mengantuk semasa menunggu anak-anak murid buat latihan. Pelajarnya pun hanya 4 orang, termasuk kak Dina. Salah seorang daripada mereka ni,saya dapati agak 'lambat' kebolehan Matematiknya. Kesian juga saya tengok. Terkial-kial dia mengira, sambil kadangkala termenung dan termangu, mungkin kerana tidak tahu tapi malu untuk bertanya. Ada masa-masanya dia diejek-ejek oleh murid yang lain kerana lambat dan tak hafal sifir. Anak ini hanya diam saja setiap kali dipandang sinis. Saya tegur murid yang mengejek.


imej google

Mungkinkah ini yang dikatakan slow learner? Slow learner dan autisme adalah dalam kategori yang sama iaitu masalah pembelajaran, namun sebenarnya simptomnya berbeza.

Saya terpaksa 'asingkan' anak ini kerana dia agak ketinggalan. Hikmah mempunyai anak istimewa .Belajar bersabar.

Apabila melihat anak ini diejek-ejek di dalam kelas, saya sering terbayang bagaimana agaknya kalau anak saya yang diperlakukan sedemikian. Nauzubillah.

Memikirkan bagaimana Abil akan survive di luar sana saja cukup menakutkan . Tapi saya tak boleh terlalu protective. Protective yang keterlaluan boleh menjahanamkan masa depan anak-anak. Mereka perlu belajar menghadapi semuanya. Buruk, baik, manis, pahit mesti dirasa. huhu


Saya pernah lihat bagaimana seorang ibu sanggup 'menyimpan' anak istimewanya di rumah tanpa sebarang persekolahan semata-mata kerana tidak tahan anaknya dibuli. Ini tindakan yang tidak betul. Banyak lagi cara untuk mengatasi masalah tersebut. Akhirnya, pertumbuhan mental dan fizikal anak tersebut jadi tidak seimbang. Anak yang sepatutnya menjadi aset paling berharga kini menjadi liabiliti yang tidak dikehendaki. Masalah lembam tidak sepatutnya dijadikan isu. Sedangkan belakang parang pun, kalau diasah akan tajam akhirnya....


Itulah resam manusia. Rambut sama hitam, hati lain-lain.

Ok.Sedikit panduan untuk hari ini. Berikut adalah tanda-tanda awal autisme;
~Tiada 'eye contact'
~Tiada komunikasi dalam bentuk percakapan atau suara
~Kelihatan seperti tiada emosi, sentiasa 'blur'
~Menunjukkan sebarang pergerakan yang sama dan berulang-ulang
~Tidak sukakan perubahan pada rutin hariannya, sukar menyesuaikan diri dengan rutin baru
~Tiada respons pada individu lain, samada melalui pandangan mata (eye contact) atau suara.
~Kehilangan sebarang kemahiran (skill) secara tiba-tiba
~Sangat attach pada sesuatu objek, tidak boleh berenggang dengan objek tersebut

(dari google)



It is a thousand times better to have common sense without education than to have education without common sense ~Robert G.Ingersoll

Dec 7, 2009

5 minit

dari google

"5 minutes of doing your 'own' thing can revive a tired mummy "(www.mumbloggersplanet.com)


Semalam, sempat saya baca tentang 'Top 10 tips for Handling guilts' hasil tulisan Lisa Jo Rudy dari www.autism.about.com. Sangat relevan dengan saya. Antara intipati artikelnya ialah....



I somehow caused this problem!

Stigma yang mengatakan bahawa Autisme berpunca daripada kurangnya perhatian dan kasih sayang ibubapa adalah satu dongeng semata-mata. Bahkan punca sebenar terjadinya autisme juga masih belum dapat dikenalpasti. Adakah ianya kerana pemakanan semasa mengandung atau pemakanan setelah dilahir dan dibesarkan? Mungkin juga masalah toksin dari persekitaran atau vaksin MMR yang dikatakan menjadi dalang?

Pakar-pakar perubatan juga ada berkata, kebarangkalian autisme berpunca dari masalah genetik adalah sangat besar. Pada saya, bukan salah ibu mengandung, Manusia merancang, Tuhan menentukan.

I can't leave any stones unturned!
Sehingga kini, penawar autisme masih belum ditemui.....Tapi, setiap penyakit bukankah ada ubatnya?? Ada pula teori yang menjawab, Autisme bukan sejenis penyakit sebaliknya satu sindrom kekal yang hanya boleh diminimakan dengan terapi, program intervensi awal dan bantuan makanan tambahan serta diet GFCF.

Pastinya setiap ibubapa/penjaga anak autistik mahukan anak-anak mereka menjadi 'normal' dalam wishlist mereka.Termasuklah saya . Sana sini pelbagai produk dan perkhidmatan diuar-uarkan. Transfer Factor, Acupuncture, HydroAroma Therapy, malah berjumpa Ustaz Harun Din pun pernah saya pertimbangkan. Terbaru, Stem Cell juga dikatakan boleh mengubati autisme.

Dulu memang saya pernah terburu-buru untuk mencuba. Tapi, sebelum ambil sebarang keputusan dan apa jua tindakan, saya tak pernah lupa bertanya pada yang pakar dan berpengalaman. Setiap penawar pasti ada kesan sampingannya. Testimoni-testimoni yang diberikan, terutama di internet dan helaian pamphlet, tidak mustahil kalau ia hanya rekaan. So, saya berpegang pada yang logik dan praktikal. Latihan dan senaman-senaman sensori perlu diamalkan, selain pemberian vitamin-vitamin penting untuk antibodi Abil yang tidak begitu memuaskan. Bacaan ayat-ayat suci AlQuran juga saya perdengarkan. Sesi terapi juga Abil tidak pernah ketinggalan. Hasilnya, biarpun lambat tapi nampaknya berkesan.

I should be spending this time on therapy! I should be working faster!
Dulu, memang selalu rasa guilty setiap kali saya cuba berehat-rehat sambil baca majalah atau lena untuk beberapa minit sambil membiarkan Abil baring-baring sambil lewa. Rasa 'berdosa' membiarkan Abil bermalas-malasan walaupun untuk seketika dan mama pula tidak membuat apa-apa. Hakikatnya, anak autisme tidak akan menjadi lebih teruk kalau sekali-sekala kita membiarkan mereka 'berehat' dari sebarang aktiviti. Cuma, harus diingat, kalau senario bermalas-malasan menjadi-jadi dan mereka sering dibiarkan 'belajar' sendiri, dah tentulah anak-anak autistik ini tak akan 'menjadi'.

Sedangkan mesin pun ada waktunya berhenti. Masa berkualiti lebih penting dari kuantiti. Biarpun sesi bersama Abil 15-30 minit sahaja sehari, yang penting ada pengisiannya dan tercapai objektifnya. Tak guna drill Abil berjam-jam, hingga akhirnya mental dan emosinya terseksa. Kadang-kadang sambil bersantai pun, saya boleh mengajar Abil sambil selak-selak buku dan bercerita. Learn thru play adalah kaedah yang sangat bagus sebenarnya. Anak-anak enjoy, kita pun tidaklah stress sentiasa....


I should be spending this money on therapy!
Ini memang sentiasa bermain di kepala.....susahnya nak membeli atau membayar untuk selain daripada buku-buku, learning toys, yuran terapi dan apa jua yang bermanfaat untuk Abil. Sekarang, setiap kali Abil berjaya menunjukkan progress, saya bagi treat pada diri sendiri.Biarpun hanya peruntukan yang kecil, tetap berbaloi! hehe

I should be making time for my other kids and my spouse!
Ahh....susahnya menjadi ibu. Itulah yang saya rasa. Saya perlu belajar uruskan masa, sesi bersama Abil boleh disertai dengan kakak dan Adik, cuma perlu bijak dan saksama. Sesekali sesi bersama encik suami mesti dianjurkan, untuk merapatkan silaturrahim dan kasih sayang yang sedia ada. Family outing sebenarnya paling bermakna. Pepatah inggeris ada berkata, The more, the merrier! Saya hanya perlukan stamina yang tinggi dan kekuatan luar biasa.Aduhhh....

Other people do more for their autistic child! I should give up more for my child!
Membandingkan usaha mama sendiri dengan usaha ibu-ibu lain untuk anak autisme mereka sangat sukar dielakkan. Selalu saya rasa yang usaha saya tidak mencukupi serta masih jauh dari yang terbaik. Sering saya rasa rugi sebab tak dapat hantar Abil untuk banyak lagi kelas-kelas terapi dan lain-lain kerana kemampuan kewangan yang terhad dan banyak liabiliti.

Bagaimanapun, setiap orang pasti ada masalah dan kekurangan dalam hidup mereka. In every cloud, there is a silver lining. Jadi, usah buang masa dengan fikiran-fikiran negatif dan tidak berguna, kata mereka. Lebih baik masa itu digunakan secara produktif dan menjana sesuatu yang positif.

I should be pushing for more! I should be learning more on Autism!
Semakin banyak saya tahu tentang autisme, semakin banyak saya baca tentang autisme, semakin saya rasa tidak cukup dan didatangi pelbagai kehendak dan idea. Memang sangat mudah untuk menjadi obses dengan autisme, terutamanya bagi ibubapa yang mempunyai anak-anak autistik. Sekarang mama sering ingatkan diri sendiri, jangan sampai tertekan dan terganggu emosi. Yang penting relaks dan buat sedikit demi sedikit setiap hari.

Kita perlu sedar hidup bukan semata-mata untuk autisme. Masih banyak lagi perkara yang perlu diberi komitmen selain autisme walaupun ia masih isu yang paling utama dalam hidup saya. Sekali sekala bersantai dan membebaskan diri daripada tekanan perlu ada dalam agenda. Barulah hidup lebih bermakna...there's more to life than autism!

While we try to teach our children all about life,our children teach us what life is all about.

Dec 3, 2009

Urut?

Minggu ini nampaknya seakan-akan menjadi 'Minggu Sakit Sedunia'. Bermula dengan Abil yang dijangkiti 'stomach flu' lebih kurang tiga hari lepas, semalam adik Zarif dan ayahnya pula yang tak sihat. 


imej google
"Hari Gayung Sedunia". Nak tahu kenapa?? Abil tak suka dibawa ke tandas setiap kali mahu muntah. Saya sediakan pula baldi di sebelah katil, tapi dia masih degil, tak mahu membongkok untuk muntah ke dalam baldi. Jadi, saya dan suami bergilir-gilir menjadi bodyguard Abil sambil memegang gayung. Setiap kali Abil bergerak atau cuba bangun, setiap kali itulah juga kami menjadi bayang-bayang Abil sambil menadah gayung. Abil belum pandai beritahu atau bagi 'signal' apabila terasa nak muntah. Kami kena pandai-pandai sendiri melihat setiap pergerakannya. Nak tergelak pun ada bila teringat balik kisah gayung. Mujurla setakat muntah-muntah sahaja, cirit birit tiada.

Zarif pula nampaknya dah kembali lincah sejak petang tadi. Alhamdulillah, demamnya dah kebah. Saya tak risau lagi. Tinggal suami menunggu giliran untuk sihat. "Sakit ni sebab banyak dosa...." Saya setuju. Sakit itu penghapus dosa. 


Ok.Nak cerita sikit tentang urut. Dah 3 hari saya tak sempat urut Abil sebelum tidur. Sebenarnya, urut adalah aktiviti 'wajib' bagi Abil (seperti yang disyorkan Teacher Eva, Happyland). Sebelum tidur, saya biasanya mengurut anak-anak sambil berbual-bual ringan, berzikir atau mengucapkan dialog-dialog positif pada mereka.Memang bagus kalau dilakukan sentiasa dan berterusan.

Kadang-kadang, kalau saya tak sempat urut mereka sebelum tidur, saya urut semasa mereka mandi. Sambil gosok-gosok badan dengan sabun, sambil usap dan gosok jari jemari pada tubuh anak-anak. Biasanya saya urut ketiga-tiga anak-anak secara bergilir-gilir. Itupun kalau sempat..

Kalau mengikut teori, memang ada teknik dan cara-caranya. Tapi selalunya saya ikut logik saja. Taklah hentam semata-mata. Asasnya perlu ada, yang penting, urut dengan hati yang ikhlas dan penuh kasih sayang.


imej google

Touch is a wonderful way to communicate caring. Massage therapy fulfills our basic human need for safe and nurturing touch. It often produces wonderful results and the effects hold lifelong benefits.

Urut sangat bermanfaat untuk dipraktikkan kepada semua golongan, khususnya bayi dan kanak-kanak. Faedah urut adalah untuk semua, namun penekanan khusus diberikan kepada kanak-kanak istimewa. Kanak-kanak autisme contohnya, sangat tidak gemarkan sentuhan dan pelukan. Urut adalah salah satu cara untuk mendekati anak-anak ini.

Mengikut kajian, anak-anak autisme menunjukkan positive progress selepas sesi massage therapy yang berterusan. Rutin tidur yang lebih panjang dan kurang gangguan, pengurangan stress dan tantrum, sensory improvements dan simptom-simptom autisme lain juga berjaya diminimumkan.

Tak ramai yang tahu bahawa kadar hormon oxytocin di dalam tubuh individu autistik sangat kurang berbanding mereka yang normal. Untuk pengetahuan, hormon oxytocin adalah hormon yang dikaitkan dengan kestabilan emosi dan perasaan kasih sayang. Kehadiran hormon oxytocin yang secukupnya di dalam tubuh manusia akan melahirkan individu yang sihat emosi, sentiasa tenang dan bebas tekanan. Hormon ini pula terhasil semasa, atau selepas tubuh menerima sentuhan atau belaian kasih sayang.


Menurut kajian pada 2007, hormon oxytocin membantu golongan autistik untuk memahami kepentingan speech dalam kehidupan sehari-sehari, selain dapat membantu mengurangkan perlakuan aktiviti yang sering dilakukan secara berulang-ulang (repetitive behaviour), sumber: http://www.liddlekidz.com

Someone with autism really is like you, just more extreme.~Dr Winnie Dunn

Google Autism (p2)!

imej google

"Nak roti bakar!...nak roti bakar!" Abil bersuara.

"Nak sirap!...nak sirap!" dialog Abil juga.

"Cikgu, tadi saya tanya anak cikgu, tapi dia tak jawab.." adalah jawapan yang diberikan Hidayah (anak murid saya) ketika saya bertanya kenapa dia tak memanggil saya di luar untuk dibukakan pintu.

Dialog Abil dalam tiga situasi yang berbeza.

Buat masa ini, Abil seorang yang verbal, tapi belum sepenuhnya. Biasanya dia hanya respon pada ahli keluarga dan yang rapat dengannya.




dari google

Boleh bercakap sehingga 3 patah perkataan. Frasa-frasa seperti 'nak sirap', 'nak tandas', 'aircond!, 'bukak pintu!', 'nak nasi!' sangat biasa digunapakai. Intonasi dan nada suara Abil ketika bercakap sedikit luar biasa, agak mengejut atau kuat percakapannya tetapi BUKAN marah. Bagi mereka yang terperanjat dengan kebolehan Abil bercakap (walaupun hanya seperti anak kecil yang baru berusia 3 tahun belajar bercakap), saya selalu katakan bahawa sememangnya Abil pandai dan boleh bercakap tapi dia mengeluarkan kemampuan sebenarnya.

Kebolehan Abil berkata-kata, walaupun sedikit, sangat membantunya untuk meminta keperluannya dengan cara yang mudah difahami serta mengurangkan episod tunjuk perasaan bila permintaan atau kehendaknya tak diketahui, apatah lagi difahami.

Autisme masih satu perkara asing bagi kebanyakan individu. Ramai yang tahu tentang keistimewaan autisme adalah di kalangan mereka yang mempunyai pertalian dengan individu autistik. Bagaimanapun, kesedaran tentang autisme sedang meningkat kebelakangan ini seiring dengan peningkatan kes autisme yang semakin bertambah iaitu 1 bagi setiap 150 kanak-kanak. Autisme juga lebih kerap berlaku di kalangan lelaki, iaitu setiap 4 daripada 5 orang. (sumber daripada http://www.autisticchild.org).

Berikut adalah misconception atau SALAH FAHAM yang sering timbul tentang autisme; Autism is schizophrenia. Autisme dan skizofrenia adalah dua entiti yang berbeza. Autisme bukanlah satu masalah psikologi tetapi ia adalah simptom yang timbul akibat masalah fizikal, iaitu perbezaan di dalam struktur otak manusia. 'Perbezaan' ini sering disebut sebagai 'defect' atau kecacatan. Apapun istilah yang digunakan, autisme BUKAN skizofrenia, punca dan kesan daripada kedua-dua autisme dan skizofrenia adalah sangat berbeza.

Autism is caused by lack of maternal affection. Autism is the result of a 'cold' mother. Ini adalah antara teori awal yang diberikan oleh Dr. Bruno Bettelheim berkenaan punca autisme. Kononnya, ia timbul kerana sikap ibu atau bapa yang kurang memberikan kasih sayang atau perhatian pada anak mereka. Kurangnya ransangan serta belaian daripada ahli keluarga terdekat dikatakan sebagai penyebab kepada autisme. Bagaimanapun, teori ini telah disangkal kerana pelbagai kajian telah membuktikan bahawa autisme bukanlah lahir akibat ketidakseimbangan psikologi atau emosi tetapi ketidakseimbangan fizikal (otak). Teori ini terus menjadi misteri yang menghantui kebanyakan ibubapa individu autistik yang menyalahkan diri mereka sebagai punca autisme. Hakikatnya, ramai autistik yang 'muncul' di dalam persekitaran rumahtangga yang sihat, keluarga yang mengambil berat dan penuh perhatian dan kasih sayang.

Autistic people are mentally retarded. Autisme dan kecacatan mental adalah dua disorder yang berlainan walaupun kajian membuktikan bahawa 80% daripada mereka yang menerima diagnosis autisme juga mempunyai kecacatan mental. Autistik tidak bermakna terencat akal, begitu juga sebaliknya. Abil adalah antara autistik yang sangat-sangat bertuah kerana mempunyai mental yang sihat dan cemerlang. Alhamdulillah....

Autistic people are usually geniuses or have a savant ability. Savant adalah istilah yang digunakan untuk mereka yang mempunyai perkembangan fizikal yang lambat (seperti mula berjalan dan bercakap pada usia yang lewat berbanding individu normal) tetapi mempunyai kebolehan mental luar biasa (daya hafalan yang tinggi, kepakaran matematik, bakat bermain muzik hanya dengan mendengar 'play music by ear').
Secara umumnya, autistik biasanya mempunyai kemahiran luar biasa di dalam SATU bidang tetapi agak ketinggalan di dalam bidang-bidang lain. Bagaimanapun, sebenarnya lebih ramai genius yang lahir di kalangan mereka yang normal berbanding mereka yang mempunyai sindrom 'mild autism'. Autistic savant seperti Kim Peek (yang mama ceritakan sebelum ini), adalah individu istimewa dan sangat luar biasa. Tidak semua autistik dilahirkan dengan tahap IQ yang tinggi.

Autistics are incapable of giving affection. Benar, kebolehan mereka berinteraksi dan berkomunikasi agak terbatas berbanding mereka yang normal. Bagaimanapun, dengan langkah-langkah intervensi awal, latihan dan pendedahan, mereka boleh diajar untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan. Individu autistik juga mempunyai cara tersendiri untuk menzahirkan perasaan mereka.
Saya pernah melihat bagaimana Abil dan rakan-rakan autistik yang lain 'berinteraksi'. Mereka menyentuh sesama sendiri, samada mengusap-usap bahu atau pipi, berpelukan, memberikan senyuman dan ekspresi muka yang tersendiri. Ianya seperti satu magik dan saya rasa kagum . Mungkin benar kata pepatah yang menyebut Love is a verb.

Autistics cannot function in society. Masih belum ada penawar untuk autisme tetapi simptom-simptom autisme boleh 'dikawal' dan diminimumkan walaupun ianya adalah satu sindrom sepanjang hayat. Bagaimanapun, ramai individu autistik membuktikan bahawa mereka MAMPU berdikari, menguruskan kehidupan sendiri, menjalinkan hubungan dengan rakan dan keluarga, malah ada yang mendirikan rumahtangga. Semuanya bergantung kepada tahap spektrum autisme mereka dan sejauh mana didikan, bantuan terapi, latihan dan pendedahan diberikan kepada mereka.Mereka mampu untuk pergi jauh dan mempunyai banyak potensi untuk diaplikasikan dalam kehidupan sehari-hari, InsyAllah...




"Autism is NOT a puzzle, nor a disease. Autism is a CHALLENGE but certainly NOT a devastating one. Autism is about having a pure heart and being very sensitive.....It is about finding a way to survive in an overhelming, confusing world....It is about developing differently, in a different pace and a different leaps. Autistics develop and bloom if their spirits, talents and self-esteem are NOT destroyed by bullies,prejudice and being forced to be normal. "
-Trisha Van Berkel