Dec 19, 2009

Gotong-royong di dapur













Lasagna kegemaran kak Dina. "Lagi sedap dari lasagna Pizza Hut" katanya.haha 


Disebabkan ini bukan blog resepi, saya hanya akan ceritakan secara ringkas tentang bahan-bahan dan cara penyediaan lasagna ni.Saya pun cuma assistant chef jer bab-bab masak lasagna ni, merangkap tukang potong dan tukang rasa. Yang pastinya, kena ada kepingan lasagna, daging hancur (minced meat), tomato pasta sauce, white lasagna sauce, butter dan cheese (mozarella & parmesan).

Bermula dengan menyediakan kuah tomatonya (gaul dengan daging hancur, bawang, sedikit rempah kari dan cili kalau nak pedas berapi). Diikuti dengan kuah white sauce (kami beli yang segera, campurkan butter dan cheese atas api). Masukkan kepingan lasagna, selapis demi selapis. Akhir sekali, masuk dalam oven. Bakar la dalam 25-30 minit sehingga cheese di lapisan paling atas menjadi garing. Hasilnya, Yummy! *sangat tak ada gambar...


Kalau beli kepingan lasagna tu, pada kotaknya siap instruction semua. Kami pun main redah saja. Sedap la pulak.hehe

One should eat to live, not live to eat ~Cicero Rhetoricorum LV


4 comments:

norhamimah said...

akak, pesan kat abg iw..balik usj nih masak lasagna untuk kitorang...hehehe :)

Syahida said...

orait jer, ko supply bahan2 :-)

Anonymous said...

syida, nampak sedap, takder gambar yg dah potong2 ker?
since aku tak reti masak hatta yg malas2 ni, apa kater ko watkan bila kami turun jb suatu hari nanti..muleh?

airan

Syahida said...

haha...airan, mai jb sound awal2..InsyAllah aku sediakan. gambar yang dah potong2? lasagna ni tak sekeras makaroni bakar...so,kalo dipotong pun cam cair2 sos putih dan cheese-nya...biasanya ceduk masuk pinggan, terus masuk mulut!hehehe