Jul 17, 2010

A.U.T.I.S.M.E

imej google
Autistik.
Istilah untuk individu yang ada ciri-ciri autisme.
Istilah yang lebih beretika ialah 'a person/child with autism'.
Lebih sopan. Lebih berhemah.

Apa itu Autisme?
Secara ringkasnya, gangguan pada perkembangan dan fungsi otak.
BUKAN terencat akal.
Biasa dikesan sekitar umur 2-3 tahun.
Sekarang, sudah boleh dikesan seawal usia setahun-2 tahun.
Kebanyakan hanya mula 'nampak' simptom autisme pada anak-anak sekitar umur 4-6 tahun (bila anak mula masuk sekolah).

Ciri-ciri Autisme?
(pada bayi dan kanak-kanak)
Tak respon bila dipanggil nama. Tidak menoleh.
Tiada eye contact (tidak pandang ke mata bila berkomunikasi).
Sangat obses atau terlalu attach pada sesuatu (biasanya objek).
Lambat bercakap (speech delay).
Suka atur objek/mainan secara selari (horizontal).
Suka/selesa dengan rutin/perkara yang sama.
Kurang selesa/rasa tak selamat dengan sebarang perubahan.
(terutama yang mengejut/mendadak)
Tak suka bersosial, lebih suka menyendiri, seperti dalam dunia sendiri.

Insan Autisme ada masalah sensori.
Sensori? Apa tu?
Contoh, masalah dengan imbangan (balance),
sentuhan, bunyi, cahaya, ataupun bau.
Organ sensori (mata, telinga, kulit, hidung, lidah) terlalu sensitif (hiper)
atau TAK sensitif langsung (hipo).
Mood yang tak menentu.
Kadang-kadang menangis atau ketawa tanpa sebab yang jelas.
Mood juga boleh bertukar sekelip mata.
Skizofrenia? Gila? Sakit mental? BUKAN.

Autisme = Tantrum
Masalah mengawal emosi.
Bila 'marah', ekspresinya kadangkala 'melampau'.

Autisme ada spektrum.
Apa tu?
Aras yang menunjukkan samada ianya autisme 'kronik' (severe autism)
atau
autisme 'ringan' (mild autism).
Apa beza mild dan severe?
Individu yang punya bilangan ciri-ciri minima dikatakan sebagai mild autistic.
Individu yang ada banyak atau hampir kesemua ciri-ciri autisme adalah severe autistic.

Yang disebut di atas, adalah ciri-ciri AM seorang autistik.
Setiap individu autisme berbeza-beza.
Ada yang bercakap seperti individu normal
TAPI
sangat sensitif pada cahaya atau bunyi yang kuat.
Ada yang bercakap hanya sepatah dua,
ada yang tak bercakap langsung (tapi bukan bisu).
Ada yang lincah (hiper), ada yang senyap dan pasif.
Ada yang agak emosi, ada yang sentiasa happy.
Ada yang suka dan berbakat melukis, ada yang tidak.
Ada yang sering diserang sawan (fit), ada yang tidak.

Kebanyakan mereka nampak 'blur' tapi bukan bermakna tiada perasaan.
Mereka umpamanya berada dalam 'bilik kaca'.
Mereka 'feel' macam kita tapi mereka tidak tahu dan tidak boleh meluahkan/menyampaikan.


Autistik kah anda?
Nak tahu, boleh cuba buat test sini.
Keputusan saya, 10% Autistik.
Keputusan anda?


6 comments:

keen said...

hmm...kak dina x disebut langsung, adakah ini bermakna kak dina jer yg normal dlm famili hobbits? ;D

Syahida said...

kak dina? if 'muncung' is a trait of autism, then she definitely has autism too..hehe

shogun_na said...

I got 6% ...hahaha....blh digunapakai ke kuiz nie? Hehehe....tp dulu Ina nie jenis perfectionist....wah..wah...hanger kena susun ikut kaler...nak sidai pun kena guna hanger yg khas....sepit kena guna satu kaler dulu, then baru masuk kaler ke 2 kalau tak cukup....etc...

dasat jgk la...la nie...tak larat nak layan walaupun hati memberontak...hahahha....tak terkejar....anak lg, suami lg....kerja2 rumah lagi....adoi...

Syahida said...

ina, test tu saja2 je utk suka2..i don't think it is reliable. apapun, mmg ciri2 perfectionist tu salah satu karakter autisme. cam Abil, kalau susun kasut, mesti cantik2 letaknya and pd posisi yang sama setiap kali, pendekata semua mesti sempurna...maybe we all have a bit of autism in us...wallahualam. :)

iCaLoVeZiE said...

saya juga autistic. sama type dengan adik yang minat edward cullen tu. heheh

nor eysma said...

my results is 30%