Dec 10, 2010

Abil dan Nama

Abil kenal huruf pada umur 4 tahun. Sebaik saja kenal huruf, dia dilatih menulis namanya sendiri. Ia proses yang memakan masa. Bermula dengan meniru, meniru dan meniru, kemudian akhirnya berjaya menulis namanya sendiri apabila diminta.

Mengenal dan menulis nama sendiri ni adalah satu kemahiran penting, terutamanya apabila ada kes kecemasan. Oleh sebab nama ayahnya agak kompleks, saya tak mahu menyulitkan Abil buat masa ni. Cukuplah dengan Nurhan Nabil saja.
Dari semasa ke semasa, saya akan minta Abil tulis namanya supaya kemahiran ini 'lekat' di kepalanya. Kadang-kadang saya selitkan aktiviti mengenal nama dalam sesi terapi kami di rumah.
Inilah hasilnya. Nurhan Mobil? hehe


8 comments:

maya amir said...

sedap nama abil..nurhan nabil...:) abil umo bape ye syida?

anakistimewa said...

gud, boleh buat 2d texting

Syahida said...

maya, Abil born 2003. this year 7, next year dah nak masuk 8..huhu, cepatnya anak mak membesar

Syahida said...

2d texting? ye ker, kna praktis selalu ni :)

Edi said...

terror ah abil! boleh color ikut hurup2 tu... bravo!

Syahida said...

edi, it takes years to develop that skill. practise makes perfect.i am sure some day faeq can do that too.. :)

Azma said...

hehe.. nmpk abil boleh kaler ngan agak baik wpun dah bertukar menjadi 'mobil".. :D

Syahida said...

Azma, yang sbnarnya masa tu dia dah nak cepat2 abiskan.biasala Abil...sekejap je fokusnya :)