Jan 3, 2011

Serupa tapi tak sama

seperti biasa, dari google

Ok. Kita belajar sedikit lagi tentang Autisme.

Tiada dua individu autisme yang serupa.

Semalam, saya terbaca artikel ini. Mengenai Ping Lian, seorang autistik yang sangat berbakat melukis. Bakatnya mengingatkan saya kepada Stephen Wiltshire, seorang savant (manusia genius yang berkebolehan luar biasa, seperti Albert Einstein, Mozart, Kim Peek dan ramai lagi). Oh ya, saya tengok dia di kaca TV semalam, rancangan Discovery Science.

Berbalik kisah Ping Lian, bakat melukis luar biasa di kalangan individu autistik sebenarnya adalah fenomena biasa. Selain melukis, biasanya mereka juga berbakat dalam bidang muzik. Anda tentu masih ingat anak ini, dia adalah salah satu contoh terdekat. Satu lagi contoh boleh dilihat di sini atau sini.


Setakat ini, saya masih belum lihat potensi Abil samada dalam seni lukisan, atau pun muzik. Encik suami kata, kita tunggu dan lihat. Jangan dipaksa. Biar minat itu datang sendiri.
Oh ya, nak tengok Abil mewarna? Jom!


Kesimpulannya, Abil tak suka mewarna. hehe

6 comments:

ja amran said...

atleast dia leh differentiate pokok tu kaler hijau... dino tu kaler lain lak... awan kaler lain.. cuma dia stret nak cepat je :D :D

Syahida said...

betul tu ja...dulu2 hantam je semua kaler. now nampak dia dah peka. boleh pilih2 diff colours for diff items...tak kesahla..janji buleh pegang pensel color..hehe

Siti Rohana said...

salam ukhuwah...

yap...he know the different masyallah...that's very good...:)

btw...i've a fried as special as ur son..they live in Coventry...but they are putting a lot of effort on imaan masyaallah...u can try n visit his webby..

http://www.imaan.biz/

help this will benefit u insyaalah...sharing is caring....

keen said...

mane abil lg suke? color2 ker sand art???

Syahida said...

Salam siti rohana,

thanx for sharing and the compliments :)

i will visit ur friend's website..do come again :)

Syahida said...

keen, hard to say la...tapi based on the attention span given, macam dia prefer sand art