Oct 17, 2011

Bila Abil ke hipermarket

Bila Abil ke hipermarket, dia sudah makin kerap dilepaskan di luar troli. Masih ligat, hiper dan rancak. Bagaimanapun, dia pun semakin membesar. Perlu belajar berdisiplin, kawal diri tanpa berada di dalam troli.


Aksi-aksinya bila lepas bebas.
Saya tengokkan dan layankan.
Selagi terkawal, saya biarkan.

Orang lain pandang semacam?
Tuan-tuan dan puan-puan, anak-anak Autisme dan bukan, 2x5!


I Look, I See, I Touch, I Feel
Sambil ke hipermarket, sambil belajar.
Sesi mengenal kobis bersama adik Zarif :)




Berlari-lari untuk menimbang cili..
Cari benda tersembunyi: Di manakah Abil??




Tengok....dan tengok lagi...



Perhatikan di mana tangannya. Abil memang suka mahu 'merasa' semua benda. Saya biarkan. Mungkin dia mahu memenuhi keperluan sensorinya.



...dan dia 'menyentuh' lagi...



Kesopanan dan kesusilaan....hehe
sebab Big Boss ada kat sebelah!





....dan dia berlari! :D



Di cashier, terpaksa di'troli'kan semula untuk mempercepatkan proses bayar dan balik!
Bermain dengan plastik yang kak Dina tiupkan (macam belon) supaya 'leka'.




Budak kenit ni wajib enter frame..
Kalau tak, muncung 10 hari!
Thank you kak Dina for the 'balloon' :)




Not having children makes less work - but it makes a QUIET house.
~Susan Glaspell

10 comments:

shogun_na said...

both children kiteorg masukkan dlm trolley(2 trolley tue)...isu hilang...lari...meraba barang2(takutnya) mbuatkan terpksa dimasukkan dlm trolley... Farzana selalu terlepas sbb dia nk tolak trolley, Ammar merayu2 nak turun tp dipujuk2 dia akur...setia di dlm trolley...Bhgian yg paling best, sesi memunggah barang ke meja kaunter...Their favourite... ;)

Syahida said...

b4 this mmg budak2 ni bertroli ina..esp Abil la, isu yg sama..risau kan? macam2 boleh jadi. tapi sbb dia dah makin besar. anak2 lain smpai umur 3-4 tahun dah tak bertroli lg, si Abil ni smpai umur 7 tahun masuk duk kat dalam tu..sian pun ye gak..so skrang ni, mmg biasanya kasik lepas bebas kecuali terpaksa.

Mahani said...

macam tu jgk la saya bila bawak anak2 gi shoping. macam skrg ni saya ngan suami mmg cukup penat kalau gi shoping...nak tolak troli lagi...nak kontrol anak2 yg besar tu yg mmg x boleh duk diam tu lagi...nak dukung yg baby ni lagi. kadang2 tu terasa jugak..eish ramai dah anak aku nih..hehe.

Syahida said...

haha mahani, the more the merrier! mmg la PENAT melayan dorang ni. tapi bila dipikir2, sangat la hambarnya idup kita kalau dorang tak ada kan?

Azma said...

suka tgk aksi2 Abil. Mgkin x tengok secara live tp rasanya abil mmg dapat Syeeda control kan..syukurla..

Marina Ariff said...

aduyai....nostalgia sungguh bila baca kisah ni.....sama je dgn umar dulu....sgt2 sama ok......as if blog ni menceritakan semula kisah Umar....cheewaahhh...boleh gitu Aunty Syidah?

Syahida said...

Azma, so far so good. Alhamdulillah. walaupun Abil masih ada saki baki 'ligat' nya tapi sekarang sudah jauh lebih BAIK dari dulu. thanx to early intervention :)

Syahida said...

k.marina, saya sangat senang hati dengan komen akak. i hope abil will be just as great as Umar when he's older. masa tu nanti, sy pulak yg akan rasa nostalgic :)

Wiz said...

Very true, children with or without autism 2x5. Anak2 saya semua suka pegang dan feel the things they see. They smell too. It is a good thing really at that age.

Thanks for sharing the stories.

Syahida said...

no problem wiz :)