Nov 7, 2011

Kisah Abil dan Ombak

Abil dan Ombak. 3 hari 2 malam.

Dari JB ke Mersing.

Dengan mode Aidiladha, dalam perjalanan kami singgah membeli lemang dan rendang.


Selepas 2 jam meredah jalan bandar, jalan kampung, ladang kelapa sawit dan hutan, kami sampai ke destinasi.
Felda Residence Tanjung Leman.


Happy Faces!
Kalau boleh mereka mahu kisah ini sehingga 10 hari 9 malam. hehe




Macam-macam aktiviti. Dari tepi laut ke kolam mandi.


Mula-mula adik main air pancut.
Kemudian, Abil cuba tiru aksi adik.
Khusyuk. Tekun. Fokus.
Akhirnya, ooopppsss...cubaan untuk minum air pancut itu.
Oh tidakkkk..



Bermula dengan sesi tanam kaki.
Kemudian, advance ke sesi tanam satu badan.
"Eeeiiii....eiiiii..."
Abil menahan geli.
Mak tolong tengok & senyum je ye!





TukAyah dengan gaya seorang pembuat kuih terkemuka.
Gaya 10 markah! hehe
Dan hasilnya......




Kami ke tepi pantai di waktu pagi.
Kami ke tepi laut di waktu petang.
Seronok. Puas. Relaks. Tenang.



Sentuh. Rasa. Pegang. Tengok. Dengar.
Melompat. Merangkak. Berenang. Terjun. Berendam.
Pakej 10 dalam 1.



Abil suka ombak.
Zarif suka pasir.
Kak Dina suka kutip seashell.



Berlari berdua.
Berjoging berempat.
Penat. Tapi sihat.



Sesi mengenal spesis laut.
Tapak sulaiman.
Siput.
Ketam.



Penat main air, kita ke jeti. Tengok bot.

Seperti biasa, kenangan terindah.
Abil yang semakin matang dan mudah diurus.
Abil yang semakin faham dan terkawal.

Lain-lain tips bercuti dengan anak Autisme;

7 Tips
Autistic child & Holidays
Kembali ke realiti. 
Jom produktif!

8 comments:

Edi said...

seronoknya.... anak2 awak semua comel2 la syida... kak dina tu muke mcm dora.. comel sgt!

Syahida said...

haha dina macam dora? nanti i kasitau dia,mesti dia KEMBANG :D
oh yes, memang SERONOK. hari ni zarif still dok sebut2 lagi, "adik nak pergi hotel lagilah.." hehe

shogun_na said...

wah...nice trip.... ;) next visit kalau ke gambang, singgah la ke teratak usang kami...

Dila Si Mama Dzariff said...

wow..bestnya bestnya. kami raya kat KL aje...pastu duk terkenang daging goreng ma saya kat KB

ICAZIESYIRA said...

bestnya!

Syahida said...

Ina, gambang waterpark dah masuk wishlist..sampai masa ke sana nanti kami calling2 ;)

Syahida said...

dila, cuti sekolah nanti leh la balik KB pulok...pekena itu daging goreng puas2 :)

Syahida said...

ica, memang BEST! sangatttt...