Mar 31, 2013

Nikmat Makan Bersama



Ahad. 31.03.13
Kami sekeluarga makan-makan ke Restoran Saujana, Gelang Patah.

Late lunch.

Menu dan suasana makan di sini, hampir sama dengan di Kedai Makan Rahmat,
Kg. Pasir Putih.
(baca di sini --> Jalan-jalan Cari Makan (episod 2))

Ikan siakap stim, ikan ungar goreng (cicah kicap cili), sup sayur, sotong goreng butter,
taugeh goreng ikan masin dan nasi putih.
Fuhh kenyang.Alhamdulillah!

Maaf la ye, tak ada visual.
Bila makanan sampai aje, tak sempat toleh kiri kanan. terusss Bismillah..hehe

Cuaca panas 'berdenting'.
Angin laut sepoi-sepoi bahasa.
Memang sedap pekena jus tembikai, carrot susu dan air laici. Fuhhh lagi..


Oh ya, sebelum hidangan kami sampai, tuan kedai terlebih dulu menjamu kami dengan sebakul otak-otak.
(bukan percuma tau, kena bayor haha)

Daripada sebakul, akhirnya habis dua bakul. haha

"Nak otak!"
Huh?
"otak..nak otak!" kata Abil.
Oooo nak otak-otak (rupanya). hehe

Sedap otak-otaknya tadi. Tak pedas sangat, secukup rasa.
Agaknya sebab tengah lapar sangat, apa pun sedap.
Syukur atas rezeki dan nikmat-Mu, ya Allah :)))

Esok hari Isnin.
Saya dan anak-anak (terutamanya kak Dina) tengah layan 'blues'.
Back to school! weehoo~


Semoga dipermudahkan segala urusan. Hari ini, esok dan hari-hari seterusnya. Amin!

Mar 29, 2013

Bila Abil membaca

Alhamdulillah. Abil dah boleh membaca.
Bagaimana dia belajar? Saya gunakan set Bacalah Anakku (visual di bawah).
Ia bukan satu proses belajar yang mudah. But we did it! Syukur.

*serba sikit kisah Abil belajar membaca. Klik SINI dan SINI.*

kredit: google


Dari semasa ke semasa, saya selalu ajak dia membaca dengan saya.
Kalau dibiarkan dia membaca sendiri, dia lebih enjoy 'membaca' gambar-gambar.
Dengan saya, Abil praktis membaca dengan suara.
Read aloud (bak kata orang putih).

Biasanya, dia membaca dengan agak perlahan.
Juga, agak susah nak ajak Abil membaca sehingga habis satu buku.
Abil cepat hilang fokus. Cukup 3-5 mukasurat dia berhenti.
Selain itu, walaupun dia sudah boleh membaca.
Dia lebih suka membaca buku yang mana sukukatanya ditulis dengan warna yang berlainan.
Kiranya, dia prefer buku untuk beginners.
Sabo ajelah anakku.

Kelmarin, saya ajak Abil membaca buku ini 'Anak Ayam Lapar'.
Ada 12 mukasurat. Tulisannya saiz sederhana. Perenggannya tak terlalu panjang.
Sukukatanya semua se-warna.
So, bukan untuk beginners.
Sedang-sedang elok Abil praktis dan maju setapak lagi.


Saya sempat rakamkan video Abil membaca mukasurat 4 dan 5.
(Klik video di bawah)

m.s 4

m.s 5



video

Maaf kualiti gambar agak 'kureng'. Tukang rakam: kak Dina.

Masih membaca dengan suara perlahan. Sesekali suara dikuatkan bila ditegur.
Intonasi membaca masih perlu diperbaiki.
Perkataan yang melebihi dua sukukata, masih belum lancar.
Contoh (dari video): 'terlupa', 'bolehkah'

Apa pun, it's a progress!Dia membaca sehingga selesai 12 mukasurat.
Dia tidak restless sepanjang membaca.
Dia boleh membaca perkataan-perkataan se-warna dengan agak baik.
(tak perlu lagi buku-buku dengan sukukata yang diwarnakan berbeza,
macam ini--> SELESAI)


We will definitely pratise more, kan Abil?



kredit: Instagram


Moral of the story: Kids with autism can learn.

Sumber inspirasi (baca di bawah)
kredit: facebook

Baca lebih lanjut di sini --> Harian Metro


Terima kasih kerana membaca :))

Oh! Zarif, Oh! Siput



Kisah Zarif dan siputnya pernah saya ceritakan sebelum ini.
Boleh baca di sini ----> Bila Zarif berkata-kata (episod 5)

Ok. Siputnya yang lepas, cuma mampu bertahan tak sampai 48 jam.

Lepas siput yang itu 'pergi', puas juga Zarif cari siput baru. Tapi tak berjumpa.
Kesian.

Dua hari lepas, dia kutip siput lagi. Kali ini, dapat dua ekor.
Siput-siput ni, saiznya hanya sebesar ibu jari.
Ya, comel aje.
Saya rasa, ia juga bukan spesis siput 'ibab'. Wallahua'lam.
(kena tanya pakar siput untuk kepastian. haha)

"Ma, kenapa siput ni tak nak keluar dari shell dia?"
Dia malu kot. "Kenapa dia malu?"
Entah, takut agaknya. "Dia takut apa?"
"Apa benda hitam yang keluar dari badan dia tu?"

Adoyaii, penat saya nak jawab. haha
Mak pun bukannya pandai sangat bab-bab haiwan dan siput ni.
Jom la kita sama-sama google Zarif oiii..

Close up sang siput.




Paling best bila saya tunjuk siput pada Abil.

Abil ni apa? "Snail!" Terang dia menjawab.
Saya sengih sampai dahi (oppps!).
Tak sia-sia dok membelek buku binatang ye Abil. hehehe

Hari ini hari Jumaat.
Jangan lupa sedekah. Banyakkan selawat.

Mar 28, 2013

Cuti Oh! Cuti

Sekejap saja dah Khamis.
Cuti sekolah berbaki 4 hari saja lagi. sigh~

So,
apa aktiviti masa cuti?
Not much.
Balik rumah mak. Pergi kenduri kahwin. Pergi playground.

Tak dapat berjalan jauh. Tiada program mandi manda. No hotels. 
BUT, our cuti is still fun!

Kak Dina ada latihan pancaragam sekolah, setiap hari bermula Selasa lepas.
Jadi, kami pun santai-santai di rumah dan kawasan berdekatan saja.



Dikelilingi pokok-pokok hijau rendang. Fresh!



Zarif baru pandai bergayut di monkey bar.
So sekarang ni, itulah aktiviti kegemarannya di playground. 
Gayut. Gayut. Gayut!

Abang Abil sudah 'otai' bab bergayut ni.
Alhamdulillah, kemahiran motor kasarnya perfect!FYI, bergayut dan semua aktiviti fizikal di padang adalah senaman yang bagus untuk otak.



Kadang-kadang, kami sekadar berjalan saja.
Jalan. Jalan. Jalan.


Menurut kajian, 10 000 langkah sehari boleh...
-mengurangkan risiko nyanyuk, sakit jantung dan strok.
-mencegah depresi/stres, obesiti, osteoporosis, diabetes dan tekanan darah tinggi.
-membina stamina dan meningkatkan imuniti badan (terhadap penyakit).
-mengurangkan kadar kolestrol dan peratus lemak pada tubuh.
-membuang toksin dalam badan
(minum sekurang-kurangnya 500ml air sebelum berjalan dan pastikan anda berpeluh semasa berjalan).
(sumber: SINI)


BAGUS berjalan ni.
Banyakkan berjalan dimana-mana saja.
Shopping mall, padang, sekolah, tempat kerja, di rumah.
Oh yes, saya dah masukkan threadmill dalam wishlist saya. hehe



Selain berjalan, apa lagi yang kami buat di taman/playground?
Kutip batu. Baling batu (ke dalam tasik). Tengok ini. Tengok itu.
Pegang ini. Pegang itu.
Macam-macam.hehe



Menghabiskan masa dengan anak-anak, tak perlu yang mahal.
Banyak aktiviti yang kita boleh lakukan secara percuma atau kos minima.
Nak, tak nak je. kannn?





(flashback) Jalan-jalan di Melaka, naik beca. Awal tahun ini.
*nak pergi Melaka lagi. haishh*




dari facebook

Mar 22, 2013

Jumaat? Saya suka!

*happy mode*

Pagi ini, saya dan suami sibuk menguruskan telur pindang
 untuk majlis perkahwinan anak buah.
Alhamdulillah, lebih 1000 biji dah dikeluarkan dari periuk, di'tos'kan, diatur dalam tray.
Fuhhh *berpeluh-peluh*

Kali ini, anak-anak tak terlibat sama.
Proses memasak telur pindang dibuat pertengahan minggu. Mereka sibuk bersekolah.

Waktu mencedok telur dan membuang daun-daun dari dalam periuk,
saya teringatkan anak-anak.
Alangkah bagusnya kalau mereka ada tadi.
Boleh tolong angkat dan susun telur.
Latihan yang bagus untuk Abil sebenarnya.
(mencedok, mengangkat, menyusun dan fokus ketika 'bekerja' ---> brain exercise)
Juga aktiviti yang bagus untuk praktis mendengar arahan dan berdisiplin.

**flashback sesi buat telur pindang dengan anak-anak: Oh! Telur Pindang
Nak tahu bahan-bahan untuk membuat telur pindang? Klik saja link di atas tu ye :)

Nampak senang tapi ia proses yang 'panjang',
terutamanya jika melibatkan jumlah telur yang BANYAK.
Telur perlu disusun selapis-selapis supaya tidak pecah dan masak rata.
Api juga tidak boleh terlalu kuat atau terlalu perlahan.
***Tk TukAyah atas tunjuk ajar dan tips.

Seeloknya, masak selama 2-3 hari
(supaya rasa, aroma dan warna daun-daun herba dan telur menjadi 'mesra' ).



Ok. Dah siap! biarkan airnya sejuk dulu, baru senang nak ceduk dan susun dalam tray.
Sekian kisah telur pindang. 

Oh ya, nak share juga, hasil seni comel oleh Zarif dan Abil.
Saya jadi supervisor dan mastermind. hehe

ok. Esok cuti sekolah dah mula!
*happy mode lagi dan lagi*




Jumpa lagi.

Hari ini hari Jumaat. Jangan lupa senyum dan sedekah. Mudah-mudahan barakah! :)



dari Instagram

Mar 21, 2013

Santai pagi Khamis


Syok layan majalah al-Ustaz pagi-pagi sambil tengok TV.hehe

Nak tahu apa yang saya baca. Klik SINI ye!

ok. See u later!


Salam Khamis :)))

Mar 20, 2013

Jom Naik Keretapi (episod 2)


Cerita naik tren yang sudah expired sebenarnya. Tapi sempena cuti sekolah yang hampir tiba (beberapa hari saja lagi), sukalah saya nak mengimbau (eceh!) kisah kami naik tren ERL (KLIA Transit) dan 'lawatan sambil belajar' ke KLIA cuti Disember lepas. hehe 

Dipendekkan cerita, anak-anak cukup suka naik public transport. Oleh kerana kami naik ERL dari Putrajaya Sentral, perjalanan ke KLIA sangat singkat, sekitar 10-15 minit saja. Memang anak-anak tak puas. Tak apalah ye, next time kita naik tren lagi, insyaAllah.

OK. gambar please!



Abil paling teruja. Alhamdulillah, Abil good boy sepanjang outing kami.




Sempat posing sebelum naik tren. 


Dari dalam tren.




Abil enjoy tengok luar.

Kak Dina dan Zarif, tak reti duduk diam. Mujur tak ramai orang.


Sampai airport, kami terus terjah playground di depan KFC.
Dulu, ada replika kapal terbang di playground ni. Sekarang dah tak ada lagi.




Nampak Abil tak?


Sakan mereka main bertiga-tiga.


Main lagi dan lagi.


Jalan-jalan di airport. Bergambar dengan ayahnya (nyorok kat belakang).


Bergambar dengan maknya pulak. hehe

Kebetulan, airport penuh dengan deko Krismas. Memang cantik.



Masuk kedai. Keluar kedai. Posing sana sini.


Kemudian, kami relaks di Balai Tinjau. Tengok aeroplane (bak kata Abil).






Dua orang budak hitam hehe (efek cahaya)






Abil paling khusyuk tengok aeroplane.


Lebih kurang 2-3 jam juga kami di KLIA. Selepas lunch dan solat zuhur, kami naik tren ke Putrajaya Sentral semula dan balik. Fuhh..

Hampir setiap kali ke KL, anak-anak sibuk nak naik tren. Nantilah ye, ada rezeki kita naik tren ke utara pulak, insyaAllah.




Sudah hari Rabu. Pertengahan minggu. I LIKE! :)


Till Later :)


Mar 19, 2013

Dot dot dot lagi

Bersambung daripada aktiviti ini ---> Idea Bidan Terjun (episod 5)

Kali ini, latihannya lebih complicated.
Kalau dulu hanya 12 dots. Kali ini, ada 36 dots.

Belajar fokus dan fokus.
Abil beri kerjasama baik.
Tiada tantrum langsung.
Tak ada tanda-tanda restless walaupun ada sedikit kesilapan sana sini.
(Biasanya, dia cepat frust dan emosi bila rasa susah dan buat silap).

Pen merah --> Saya
Pen BIRU ------> ABIL




8 helaian semuanya.
Jom tengok hasilnya!








Kesilapan pada 2 helaian terakhir.
Mungkin fokus sudah semakin 'lari'.
Apa pun, excellent effort Abil!

Nanti kita buat yang lebih mencabar lagi ya.
(tunggu mak kerah idea dulu) hehehe
Happy Tuesday!

dari Instagram