Jul 15, 2013

Bomba-boy!




Salam. Dah janji Jumaat lepas kan?

So, here goes..

Lawatan sekolah Abil ke Bomba sekitar dua minggu lepas.
Bila saja saya 'ditawarkan' untuk join trip ini, saya terima dengan hati terbuka.

FYI, bukan semua ibubapa dibenarkan turut serta.
Biasanya, ibubapa murid yang memerlukan 'lebih pemerhatian dan kawalan' digalakkan untuk pergi bersama.
Bagus juga sebenarnya, peluang untuk bekerjasama, berkenal-kenalan dengan cikgu dan juga bonding time antara ibubapa dan anak.

Personally, saya ambil peluang ini untuk melihat Bomba secara up, close & personal! haha
Umur dah 30-an, inilah pengalaman pertama saya melihat Bomba secara dekat.
Kalau tak, dok dengar bunyi siren jelah. hehe

Menariknya pada lawatan ini, mood Abil sangat baik.
Walaupun dia diam saja dan tak 'berbunyi', nampak dia peka dan berminat.
Saya juga seronok tengok dia tenang, terkawal dan cuba mengambil bahagian.
Paling seronok bila lihat kawan-kawannya sibuk 'menjaga' Abil.
Nama Abil dipanggil, tangan Abil dipimpin dan ditarik bila perlu.
(Untuk pengetahuan anda, mereka semua adalah murid-murid istimewa dari kelas Pendidikan Khas)

Jom tengok Abil in action.






Mendengar taklimat.


Sempat lagi pose walaupun zero eye contact :)




Lebih kurang dua minit pakai uniform, dahi dah mula berkerut. hehe
Helmet, baju & hose tu berat sebenarnya :)


Bila nampak yang ini, Abil mula sebut "Rollercoaster! rollercoaster!"
Dia sibuk nak naik tapi hanya cikgu-cikgu yang dibenarkan mencuba.
Anak murid tak boleh la Abil (atas faktor keselamatan). Melepasss...



Sempat juga naik trak bomba. Saya hanya dapat tengok dari luar. Dia naik dengan kawan-kawannya.


Berebut-rebut nak cuba semua.
Abil sabar menunggu giliran. Alhamdulillah, dapat akhirnya.






Yang ini paling mereka suka!



Sebelum balik, ada sesi bergambar ramai-ramai.
Candid!


Aktiviti terakhir, sambil berpiknik, sambil makan.


Alhamdulillah, semuanya ok :)
*thumbs up!*

Oh ya, nak selit juga doodle Ramadhan ini sebab comel. hehe
Selamat meneruskan ibadah puasa!


dari google

No comments: