Aug 23, 2013

Santai-santai Jumaat

ihsan google

Alhamdulillah.
Hari ni nampaknya Abil lebih sihat dari semalam.
Dah berselera makan dan minum.
Dah tak muntah. Dah tak cirit. Dah tak demam.
Dah aktif macam biasa.

Kemungkinan besar dia kena food poisoning semalam.
Punca? Wallahualam.

Jumaat yang tenang, rileks dan santai.
*dalam hati: panik, nervous, anxious & yang sewaktu dengannya sebab kak Dina nak upsr lagi 2minggu*


Apa pun, saya doakan Jumaat yang fun, happy & easy untuk anda.
Moga diberkati :)

Aug 22, 2013

Muntah?

Gambar hiasan dari google.

 Siapa muntah?

Abil muntah-muntah malam tadi.
Habis keluar semua isi perut.
Saya beri dia sebiji pisang dan air kosong selepas dia muntah dengan banyaknya, 
Keluar semula.
Kesian.

Dia tak boleh tidur. Saya  tak boleh tidur. Kak Dina pun kena 'tempias' juga.

The thing with Abil bila dia sakit ialah, dia tak tahu bagaimana untuk respon/bertindak.
Contoh bila dia kena muntah-muntah ni, dia hanya akan duduk diam, batuk dan muntah di mana dia berada.
Walaupun saya sudah sediakan gayung/bekas untuk muntah di sebelahnya dan walaupun saya sudah memberitahu dan membawanya ke tandas untuk muntah beberapa kali.

Ya, autisme.
Maklumat/info yang saya diberitahu masih belum 'diproses' dan di-register dalam kepalanya.
Mungkin juga dia tak faham 100% apa yang saya cuba beritahu/ajar.
Mereka berfikir secara 'visual' .Hmm, kalau tunjuk video/gambar mungkin dia lebih jelas.
Malangnya, saya tak sempat lagi nak tunjuk gambar bagai.
Setakat me-modelkan diri sendiri aje haha. Saya demo aje apa nak buat bila terasa nak muntah (terus capai bekas atau berlari ke tandas). Dia senyum sengih je tengok saya haha.


So, memang saya kena ada sebelah dia setiap saat, especially bila dah nampak tanda-tanda macam nak muntah lagi dan lagi. huhu

Ok. Kejap je dah Khamis.
Saya nak cerita lain pagi ni. Tup tup masuk topik muntah. haha
Kita merancang, Allah tentukan. hehe

Nak tahu punca kanak-kanak muntah? Boleh baca SINI.

Ok.Sekarang saya nak breakfast dan ambil daily dosage vitamin saya.
Jumpa lagi :)

Aug 20, 2013

Planes!

Cuti Syawal minggu lepas, sempat kami ber-movietherapy.

Planes.
Jalan cerita yang simple dan predictable, tapi menghiburkan.
Nak baca sinopsis, review dan tonton trailer-nya, klik SINI.

Macam saya pernah sebut sebelum ini,
"Orang putih memang pandai buat filem.." hehe

Hero animasi ini ialah ---> Dusty (gambar di bawah)



Dipendekkan cerita, Dusty (sebuah kapal terbang kecil yang fungsinya hanya menabur baja tanaman) ada cita-cita besar. Dia mahu jadi kapal terbang yang luar biasa sebab dah boring dengan rutinnya sebagai kapal terbang baja. So, dia nak masuk pertandingan jelajah dunia untuk kapal terbang. Basically, Dusty kena harung macam-macam halangan/ujian/dugaan untuk masuk pertandingan tu. Ending-nya memang boleh agak dah la kan...tapi don't worry, jalan ceritanya menarik dan watak Dusty memang memberi inspirasi :)

Anak-anak saya suka sangat, especially Zarif. Kak Dina pun senyum sengih bila keluar panggung. hehe

FYI, Abil berjaya menonton movie di panggung buat kali ke-berapa entah (lost count hehe). Kami bukan kerap menonton wayang pun sebenarnya, setahun mungkin 3-4x bergantung pada kesesuaian dan timing movie yang ada.

Untuk Abil, kemahiran menunggu/bersabar dan menonton banyak membantunya untuk bertoleransi dan join aktiviti kami menonton movie di panggung. For the record, saya bukan nak menggalakkan anda membawa anak-anak ke panggung wayang ye, cuma, oleh kerana anak-anak kami yang lain enjoy menonton sekali-sekala, saya tak mahu Abil ketinggalan gara-gara tak boleh duduk diam dan masalah sensori yang lain. Untuk setiap family outing, seboleh-bolehnya saya bawa Abil sekali.

Untuk anak autisme, masalah yang mungkin timbul ketika menonton wayang ialah:
--> takut gelap
-->bunyi/suara dari movie yang terlalu kuat
--> tak boleh menunggu/fokus sehingga movie selesai
-->sukar duduk diam di kerusi
-->ketawa/menangis/menjerit tiba-tiba

Untuk memastikan Abil selesa, ini langkah-langkah yang saya ambil setiap kali pergi menonton;
-->belikan popcorn (dia suka mengunyah popcorn, bantu dia untuk leka)
--> 'seludup' masuk bantal dan selimut busuknya (hehe, masukkan dalam beg yang cukup besar dan keluarkan bila lampu dah dipadamkan).

-->Abil tak takut gelap tapi agak pasif bila lampu dipadam. So, suasana gelap agak membantu mengurangkan hipernya (hehe).
--> Pastikan dia tak lapar dan sudah ke tandas sebelum masuk panggung. Air minum jangan lupa (elakkan air manis, air putih aje cukup).
--> Pilih movie yang menarik, fast-moving, action-packed, ada watak yang menjadi kesukaan Abil.

--> Beli seat di bahagian paling tepi/paling hujung dan paling belakang untuk mengelakkan gangguan pada orang lain, tak terlalu mencuri tumpuan orang lain kalau ada 'drama' dan senang nak keluar (bila perlu hehe).
--> Pergi menonton waktu off-peak atau beberapa minggu selepas movie mula ditayangkan. Jadi, bilangan yang menonton dah tak ramai. Lagi sikit orang menonton, lebih baik. hehe

Apa pun, kalau anak autisme anda tak pandai/masih belum boleh menonton wayang, jangan risau sangat. It's not the end of the world. Banyak lagi aktiviti lain yang lebih bermanfaat yang boleh dilakukan bersama.


Anak-anak saya dah cakap awal-awal,
"Lepas ni nak tengok cerita Cloudy with a chance of Meatballs 2, ye ma!"

hmmm...ok :)



Salam Selasa. Happy selalu!

**semua imej dari google

Aug 19, 2013

Blues 12 Syawal

"Adik tak nak pergi sekolah. Kan raya lagi..."

Hohoho. Kejap je dah 12 Syawal. Kejap je cuti 2 minggu dah habis.
Dua minggu masih tak cukup untuk Zarif. hehe

I feel u Zarif. Tapi apa nak buat, life goes on. hehe

Raya tahun ni, kami tak balik utara.
Saya miss ketupat daun palas. Sangattttt.
Tu la, pandai makan je. Masaknya tak reti. *padan muka* hehe




gambar ihsan pakcik google

Alhamdulillah.
Walaupun berhari raya di kota (eh!), raya tetap raya.
Seronok tetap seronok.
Yang penting, semua yang tersayang (kecuali mak ayah mertua saya**) ada depan mata.
**mereka di tanah suci Makkah seminggu terakhir Ramadhan sehingga 6 Syawal.

Target Ramadhan anak-anak saya tercapai. Syukur.
Usaha kami melatih Abil berpuasa (dan solat) sejak umurnya 7tahun dah mula berhasil. Syukur sesangat.
Masih banyak perlu di-polish. InsyaAllah, harap Abil terus progress. Amiin.

Ok. Nak share gambar raya dulu.hehe




Raya yang sederhana dan 'terkawal' untuk Abil.
Masih belum faham 'makna' $$$ raya
tapi sudah pandai sebut dan kenal apa itu 'angpau' raya. hehe
Hanya 1 saja 'masalah' Abil sepanjang bercuti raya ni, dia tantrum (mengamuk) hampir setiap kali sepupu-sepupunya (yang masih baby) menangis.
Masalah sensori. Telinganya agak sensitif.





Dina, Abil, Zarif dan MakUda (adik saya).

Syawal.
Makan macam-macam.
Minum macam-macam.
Jalan sana sini.
Selsema, batuk, demam, sakit perut, berat badan naik. Semua ada.
Salam 12 Syawal. Jumpa lagi!