Jul 12, 2014

Kenapa Marah?


imej google

Marah. Menyinga. Menjerit. Memekik. Membebel ...dan yang seangkatan dengannya. Sangat sinonim dengan anda? Unfortunately, yes (untuk saya). Ada masanya, graf marah turun naik mencanak-canak. Ada masanya, graf marah rendah mendatar (alhamdulillah, tapi yang ini paling susah nak maintain).

Di bulan puasa ni, rasanya masih belum ada insiden menyinga atau marah.  Mungkin faktor sakit mata membantu (nak marah pun tak larat). Syukur juga karenah anak-anak agak baik. Belum ada yang betul-betul menduga kesabaran setakat ini.  So far, so good. Alhamdulillah.

Masa anak-anak semua kecik- kecik berderet dulu, memang selalu juga saya ber-mode 'ibu tiri'. Allah, huduhnya rupa (menyesal tak sudah, kalau diingat-ingat semula). Bila anak-anak semakin membesar, mood saya bertambah baik, tahap stres juga semakin terkawal tapi masih ada insiden-insiden dan karenah anak-anak yang menyebabkan saya menyinga. Astaghfirullah...

Marah adalah sifat semulajadi, betul tak? Tapi kita kena kawal dan latih supaya ia tidak menguasai diri kita. Manusia kalau dah MARAH, macam-macam benda di luar dugaan boleh berlaku kan? Nauzubillah.

MARAH dan TIDAK sabar. (sayalah tu *nanges*)

So, macamana nak kawal kemarahan pada anak-anak? Selain beristighfar, duduk, beredar, wudhu' dan baca tiga surah Qul serta ayat kursi, saya terjumpa tips menarik dari seorang blogger. Meh saya kongsikan..



gambar google

Tips yang dicadangkan ialah:
  • Gunting beberapa kertas berbentuk heart/love. Digalakkan memilih kertas warna (berdasarkan warna kegemaran anak-anak)
  • Tampalkan atau letakkan kertas-kertas love ini di tempat-tempat yang mana 'drama' selalu berlaku, seperti di bilik tidur anak, bilik tidur anda,  pintu masuk, meja makan, di dalam kereta, boleh juga simpan satu di dalam poket atau handbag.
Lebih baik lagi anda boleh tuliskan kata-kata motivasi pada kertas tersebut, supaya bila anda 'naik angin' dan terlihat kertas ini, hopefully ia boleh menurunkan kadar kemarahan anda atau paling kurang pun, membantu anda berdiam diri dan mengelak dari terus menyinga dan menjerit marah.Kalau suruh anak tulis 'I love u' atau 'Sayang Ummi/Ibu/Mama/Mak' kat situ, lagi bagus kot ek?


Baca lebih lanjut, di sini ---> HOW TO STOP YELLING AT KIDS


Well, saya rasa ia idea yang bagus untuk dicuba.  Cuma kena rajin bab nak menggunting dan menampal kertas love tu. Selebihnya, tingkatkan iman dan kekuatan diri. Kalau tak, apa pun tak boleh haha


Nabi s.a.w bersabda, 
" Muliakan anak-anak kamu dan tunjukkanlah pada mereka adab yang baik." 
(Riwayat Ibn Majah)


Salam 14 Ramadhan :)





2 comments:

mina said...

Salam Syida :)

Wahhh...Meriah blog Syida. Rajin mengupdate. Makcik dah lama tak tengok blog sendiri, baru 2 3 hari start merajinkan diri. Jumpa lagi nanti. TQ

syida said...

wa alaikum slm makcik

alahai, saya pun baru je nak start rajin ni. sebelum ni, berbulan-bulan mandom. huhu