Dec 31, 2014

Barang Wajib di Tahun Baru

Apakah? Diari a.k.a Planner :)

Saya memang spesis kena ada planner setiap tahun. Hari-hari mesti mahu catit berapa belanja, senaraikan things-to-do, things-to-buy, wishlist percutian dan segala mak nenek butiran peribadi yang kalau tak dicatit, memang akan lupus dari ingatan. haha

Saya pun tak pasti sejak bila saya mula ada tabiat ber-planner ni. Yang saya tahu, habit ni sedikit sebanyak dipengaruhi oleh mak ayah saya. Mereka berdua memang penyimpan planner tegar, terutamanya ayah saya. hehe

Suami saya pernah juga cadangkan saya gunakan smartphone sebagai planner. Tapi saya ni jenis old school. Mesti nak tulis-tulis, conteng-conteng, nak selak-selak mukasuratnya. hehe

Memang kemana-mana saya pergi, planner saya ikut juga.  Setakat ni, planner lama yang tersimpan dah dekat 10 buah. Kekadang tu rasa macam nak get rid aje, tapi sayanggg. Ada banyak sentimental value. Ayah saya pun spesis macam ni jugak, simpan planner yang lama-lama.  Tak tahula sampai bila nak simpan ni. Aje kena bukak arkib nak simpan semua nanti. haha

Saya pernah terbaca, pilih planner biarlah yang colourful, yang meriah, yang happening, life will be colourful as well (katanya). Ada betulnya juga kot, sebab what you 'see' is what you get. Bagi saya, apapun warna planner kita, yang penting hati kena bersih, fikiran kena positif, insyaAllah hidup pun aman makmur dan ceria selalu. (ini ayat orang yang tak kisah warna planner, biasanya pilih yang kaler gelap. *boringgg* hehe)





Hari ni dah 31hb. Esok dah 2015! Alhamdulillah

Saya tutup tahun 2014 dengan 122 catatan entri blog. Rekod tahun 2013 ialah 129 entri (hanya kurang 7 saja tahun ini. Kira okayy dah tu, sebab saya dah sia-siakan penggal pertama tahun ini dengan hanya beberapa entri saja. Permulaan tahun yang agak kurang produktif huhu).

A special thank you untuk adik ipar yang hadiahkan saya planner kat atas tu :)

Sekejap saja 2014 dah berakhir.

Tak sabar nak mula merekod dalam planner baru. Anda?

Selamat datang 2015.  

2 comments:

Ayuni Ayatillah said...

Selamat Tahun Baru Syahida!

Oh saya pun suka sgt planner, tiap2 tahun mesti ada satu..and tak suka jugak guna phone sebab tak "feel" hihi

syida said...

kann? tulis dalam planner baru feel haha

ayuni, thx very much for dropping by :)