Feb 21, 2015

Cerita 7E dan Anak Kecil

sumber: google


Pagi semalam, saya ke 7-Eleven. Nak beli suratkhabar. Melangkah masuk ke dalam kedai...

"Good morning!" sapa cashier 7-E, seorang remaja lelaki berbangsa India.
"Morning.." saya jawab sambil tersenyum.

Sampai di rak suratkhabar, hanya akhbar kosmo dan NST saja yang ada. Saya tahu mak saya suka baca The Star.

"The Star tak ada?" saya tanya pada cashier tadi.

"Tak ada. We only have those two newspapers today." katanya

Saya ambil Kosmo. NST memang ada, tapi sudah diikat kerana katanya, ada yang sudah tempah suratkhabar tersebut lebih awal.

Selepas membayar, "Thank you. Have a nice day!" ucap jurujual tadi dengan penuh ceria.

"You're welcome.." saya senyum kembali.

Bukan senang nak dengar ucapan terima kasih daripada cashier. Kekadang bila ke hipermarket atau mana-mana kedai, kita bayar dan beredar tanpa ada sebarang ucapan terima kasih. Nak tengok muka cashier tersenyum pun payah.


--------------------------------------------------

Di rumah,

"Nak...nakk.." sapa anak buah saya semasa saya duduk di meja makan. Saya pun terus hulurkan buah oren yang diminta.

"asyihhh...." balas anak buah saya, umurnya setahun lebih.

"Sama-sama.." saya ucapkan sambil tersenyum sengih dengar suara comel tadi.

Tengok tu, budak kecik pun pandai ucap terima kasih. Bukan susah sangat pun.  Kalau sejak kecil/bayi, memang sudah dibiasakan dengan situasi dan perlakuan "terima kasih..sama-sama" insyaAllah ia akan jadi kebiasaan yang berlaku secara semulajadi dan tak perlu dipaksa-paksa atau dibuat-buat.

--------------------------------------------------

Moralnya, jangan 'kedekut' nak ucap terima kasih atau thank you. Nampak macam isu remeh aje. Tapi hakikatnya, impak ucapan terima kasih atau thank you ini sangat besar. Betul tak?

Jom 'viral'kan ucapan terima kasih.

Thank you is a magic word. It costs nothing but is priceless! 


Terima kasih kerana membaca. Thank you :)


17 comments:

Puan Kutu said...

betul ucapan terima kasih tu nmpk mudah,tp besar ertinya

hebat mak awk baca the star,sy pun tak berapa faham,tinggi sgt english dia.hehe..

syida said...

alhamdulillah..PK, kami sekeluarga mmg baca The Star...paper melayu pun wajib beli hari2..ni kalau kat rumah mak la, kalau saya sendiri..baca paper online je (mode 'kede' hehe) seminggu, sekali dua je beli suratkhabar ;p

pada saya, The STar kira boleh lagi.NST lagi tinggi kot tahap englishnya..

Mialia said...

hehe, yes biasakan cakap terima kasih. sy x suka bila kita worker xckp thnk you bila kita dah beli something. rasa mcm x de appreciation je

MNH SASTERA MELAYU said...

pertama sekali nak cakap terima kasih sebab sudi singgah, baca dan komen kat blog saya. Memang orang sekarang susah nak ucap terima kasih lebih lebih lagi cashier. pegawai bank pun sama juga. jenis berat mulut nak cakap terima kasih.

Nurul Shahira said...

Betul. Budaya berterima kasih susah nk dgr sekarang.
Another magic words pun, like "please" pun susah nk dgr. Perlu usaha berterusan sejak dari kecil supaya budaya mcm ni berkembang. Tq :)

syida said...

MIalia/MNH SM/N Shahira

setuju dengan pendapat korang..

apapun, moh le kita mulakan dengan diri sendiri dan seru family/kengkawan membudayakan perkataan terima kasih (dan juga 'please')..bak kata pepatah, kesedaran sivik bermula dari rumah :)

nurbijen said...

Yes, setuju utk viralkan habit "Thank you" ni...
Tiap kali nak pegi pejabat, biasanya saya akan melalui lima pintu yg kena buka... Pernah sekali sorang mat saleh duk mengekor jer dari belakang dari pintu yg pertama hingga kelima tu... Setiap kali saya bukakan pintu (sbb berjalan di depan), setiap kali dia ucapkan Tq... haih, murahnya mereka ni dgn TQ...

syida said...

hoho mat salleh mmg jarang 'tinggal' thank you dan please mereka. sangat berhemah.kekadang, kalah kita yg muslim ni..

Dunia Zumal said...

Zumal pun pernah jadi cashier kat 7E dan beberapa tempat lagi, kekadang terbawa ayat 'terima kasih, datang lagi ' bila orang bagi benda ^^

syida said...

hahahaha lama bebenor ke DZ keje jd cashier 7e tu, smpai terbawak2 karakter cashier tu bebila masa ;p
apapun, ucap tk tu dah bagus dah tu hehe

Jari Manis said...

betul..setuju sgt..bila ucapkan perkataan tu hati rasa berbunga je but its only says thank u kan...wowww..may kak Syida baca the Star tuuuu

Terima kasih kak Syida kerana sudi bertandang di blog JM tu :-)

syida said...

sama2 JM, tk jugak sbb salu buat kunjungan balas kat blog kita hehe

mak kita mmg suka baca The Star, kasik polish itu english hehe

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Sama-sama:)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Betul, kena viral kan ni.
Anak-anak saya pulak, puas saya ajar tapi susah /berat betul mulut dorang nak ucapkan TQ ni.

syida said...

xpe Dr Shikin, pelan2.. kdg2 anak2 ni dorg 'absorb' je dulu..lama2 nnti dorg buat juga insyaAllah :)

Mummydearie said...

Ucapan seringkas itu pun boleh buat kita berbunga-bunga hati rasa gembirakan. Saya paling suka bila anak-anak saya ucap 'Thank you, Mommy for.... ' Rasa seronok dalam hati. Rasa dihargai sangat menjadi ibu mereka!

syida said...

MD, "kerana dirimu begitu berharga.." #eh haha