Mar 27, 2015

Stres? Jom Main Playdoh!

Entri terakhir 21 Mac. Hampir seminggu tak 'bersiaran'. Ini semua gara-gara line internet di rumah saya yang ala-ala biskut chipsmore, kejap ada kejap takde. Lebih tepat lagi, kejap je ada, selalu takde.(grr)

Hari Jumaat. Rugi kalau berterusan stres. Kebetulan, line agak ok pagi ini. (rezeki)

Saya jengah di facebook dan jumpa resepi homemade playdoh oleh ibucergas.com. Saya juga pernah kongsikan resepi playdoh di sini. (Baca: Jom Main Playdoh!)


Bagaimanapun, resepi yang dikongsikan oleh ibucergas.com sedikit berbeza. Adunan playdoh dimasak sekejap di atas api, mungkin itu tips supaya playdoh tahan lebih lama. Menarik :)

"Ma..adik boring ni, nak buat apa ni?" skrip biasa bila hari cuti.
"Jom! kita buat playdoh ikut resepi ni.." sambil saya tunjuk pada Zarif, link di facebook.

Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum, 1 sudu besar minyak sayuran (saya guna minyak masak), 2 sudu besar cream of tartar (ada jual di bakery shop/hipermart), 1.5 cawan air masak (saya guna air tapisan biasa/air paip pun boleh), 1.5 cawan garam haluspewarna makanan (warna merah je ada kat rumah buat masa ni), beberapa titis glycerine (untuk bagi lebih shine, optional saja. Takde, tak apa. Saya tak letak pun).

Campurkan semua bahan dalam periuk masak. Guna mixer untuk kacau rata (saya guna senduk kayu je). Letakkan pewarna dan kacau/mix lagi. Kemudian, letakkan periuk atas dapur, api yang kecil saja. Panaskan sambil kacau dengan senduk. Jangan tinggalkan sebab proses ini sekejap saja (sekitar seminit dua gitu). Bila playdoh dah mula lekang dari dasar dan tepi periuk, teruskan kacau. Adunannya kental tau!

Sejukkan dan keluarkan dari periuk. Sedia untuk digunakan :)

Lebih kurang lima minit je kot. Siap!




Dapat sebuku playdoh merah. Mak hilang stres, anak happy!

Kalau dulu, main playdoh bertiga-tiga. Hari ni, dia menguli sorang-sorang.
Kakak di asrama (kalau ada, confirm dia join sekali ;p)
Abang abil tak berminat. huhu

Katanya tahan lebih lama kan? Kita tunggu dan lihat ya!

**psst, saya masih 'berhutang' entri Bukit Gambang. 
Gambar sedang dalam proses di-watermark. Sabar ya :)

Selamat hari Jumaat. Senyum.

15 comments:

shogun_na said...

rasa mcm lama je akak xupdate blog...hehehe...

yelah masa entri homemade dough dr akak tingin dah nak buat...tp xterbuat2 lg...Hmmm...sudahnya ayahnye dah pun beli masing2 set Play Dough...nak tggu mamanye buat entah kan bila.

Tup2 keluar entri version msk atas api...hehehe...agak2 bape lama la dough tu bertahan ek...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kenal Syahidah,

Anak2 akak ada juga buat di sekolah play dough ni tapi tak tahan lama .. tengok versi masak ni macam best jer.. boleh juga akak cuba ni.. terima kasih kongsi dear :)

Akak follow #159, jemputlah ke blog kecik akak :)

syida said...

ina, biasanya hari2 update.bila 6-7hari x update, mmg mcm sebulan x update haha

playdoh ni baru siap pagi td..nnti tgk esok lusa tulat, masih elok ke tidak playdohnya..apa2 nnti kita update eh :)

syida said...

salam kenal k.yati, sy pun tertarik sbb resepi playdoh ni, siap kna masak atas api..brp lama agaknya playdoh ni leh bertahan, kita tggu ye dlm ms smnggu ni..kalo resepi yg sy tau & cuba sblm ni, mmg xde masak2 atas api...dan mmg x tahan lama..harap yg ni bagus sket...

Puan Kutu said...

berapa lama tahan klu style masak camni bgtau ye nti...

ohh anak sy main sekali je terus tak pandang dah playdoh ni.aiman memang minat main game je la..adik pia tak bagi sebab dia tau nak kotorkan rumah dengan homemade playdoh.bka reti berseni bina pun.nti tmbh stress ibu.haha..

syida said...

PK, baya2 adik pia tu, kalo bg main playdoh, ibu kna jd pengawas kt sebelah, kot tak, mmg habis di'kerja'kan playdoh tu haha

setakat ni nampak playdoh resepi masak ni, masih ok..tapi baru nak masuk dua hari...kita tgkkan dalam seminggu ni mcmna..nnti ku update hehe

Jari Manis said...

seronok gak main palydoh ni kalau time bosan

Nurul Shahira said...

Baru Sha tau yang playdoh ni boleh buat sendiri. Selalu beli aje. Tapi, Kak Syida, playdoh ni sama dengan tanah liat la kan?

Dunia Zumal said...

Wah, boleh buat sendiri yer ^^

Sya Nadia said...

Aah.. la pernah bc diy playdoh ni dulu..tp lepas tu lupa..nasib baik akk cerita..kalau x mmg lupa langsung

syida said...

JM, ya betol..time bosan2 mmg kita tumpang sekaki menguli playdoh dengan anak2 ;p

Sha, playdoh tu sbnrnya nama brand 'tanah liat'. mahal playdoh ni..kalo buleh buat sndiri mmg banyak la jimatttnya hehe

Dz, iye...boleh di-DIY kan playdoh ni..senang aje :)

Sya N, hehe silalah cuba buat...best tau haha

hainom OKje said...

Rajinnya lahai awak Syida.... OKje seumur hidup tak pernah buat hihi....nantilah tunggu cucu

Syahida said...

hainom, saja2 je seronok2 haha
sy ni, ada benda yg sy rajin (sbb suka)..banyak benda yg sy tak berapa nak rajin haha

nanti dah bercucu, biar mak pak dia la buatkan..ntah2 playdoh pun dah canggih manggih, tak dan nak buat sendiri dah ;p

Mummydearie said...

Suatu masa dulu anak bujang besar saya memang suka sangat playdoh. Tahanlah Mommynya yang tak kreatif ni memborong playdoh. Nasib baik si kecil tak berminat. Kalau si kecil bersuara nak playdoh, saya rasa nak cuba buat jugalah! Ni semua pengaruh PK lah. Semua pun nak DIY tau *_*

syida said...

MD, PK masih juara DIY. saya ni ikut mood..lebih banyak membeli daripada yg di-DIY kan hehe

anak2 saya main playdoh ikut musim..time nak main, sakan suruh maknya menguli homemade playdoh bagai..lepas tu, main x smpai sehari..dah ditinggalkan aje.haishh