May 11, 2015

Edisi 11 Mei

Tahun-tahun awal sebagai blogger, saya kerap buat entri dedikasi. Sempena hari lahir.

Sekarang, dah jarang saya menulis entri-entri begitu.  Bukan tak ingat. Bukan tak suka. Malas pun bukan. Tapi sengaja saya 'eksklusifkan' ucapan-ucapan hari lahir dari saya di blog (cewah). Tiada entri dedikasi di blog, tapi selalunya saya ucapkan secara 'live' pada orang-orang tersayang.




Hari ini, bangun dari tidur, semua rutin bersiap dan menyiapkan anak-anak ke sekolah berjalan seperti biasa. Saya kejut Abil. Kemudian, saya kejut Zarif. Rutin Zarif, bila dikejut, dia akan bingkas bangun dan terus memeluk saya. Pelukan rutin biasanya sekadar dua tiga saat sebelum dia dikerah supaya mandi segera. hehe

Pagi ini, sengaja saya biarkan beliau memeluk saya lebih dari 2-3 saat. Sempat saya nyanyikan lagu happy birthday untuknya sambil gelak ketawa dan dia tersengih dengan mata yang masih 80% tertutup.

"Abil, say happy birthday adik!...." saya beritahu Abil.

"Happy. birthday. adik..." ucap Abil dengan gaya robotiknya (nada suaranya pun monotonous saja, seolah-olah tanpa perasaan. Tapi saya tahu, sebenarnya, ia diucap dengan perasaan yang 'penuh'. hehe)

Selepas solat subuh, saya peluk Nurhan Zarif sekali lagi dan saya doakan beliau secara 'live'. Momen yang cukup manis. Moga Allah makbulkan :)

Saya tak mahu menaip panjang-panjang, susahh ada #sindrommakmak ni. Nanti 'mata masuk habuk' ;p

Syukur..syukur..dan syukur, untuk 9 tahun yang Allah pinjamkan bersama Nurhan Zarif. #Alhamdulillah #bliss



Sekian.


Salam Isnin :)


Don't wait for the perfect moment. 
Take the moment and make it perfect.



May 7, 2015

Cerita Tentang Cookies

Syoknya minggu ni. Cuti panjang hujung minggu lepas, so hari bekerja hanya Selasa, Rabu, Khamis di tempat saya. hoyeahh ;p

Kalau setiap minggu macam ni, best! #dalammimpi 


Hari ni hari Khamis. Asal Khamis je, saya blogging. Asal saya blogging je, hari Khamis. Buat masa ni, macam tu lah rentaknya.  Bak kata rakan blogger saya, "...yang penting, jangan abaikan blog."

Baik bos :)

Ok. Berbalik pada tajuk. 

Semalam, saya dan suami bertungkus lumus menyiapkan lebih kurang 50 mini pek cookies (party pack) untuk sambutan hari lahir kelas kanak-kanak pendidikan khas di sekolah Abil.  Hampir 4 jam juga baru siap, dari mem-baking sehinggalah kepada membungkus dan men-deko.

Bak kata suami, ini baru buat 50 bungkus. Bayangkan macamana kalau buat beribu-ribu bungkus..fuhh!

Penat tapi seronok. Berpeluh-peluh tapi puas hati. Sebab semuanya kami buat sendiri dan kosnya, jauh lebih menjimatkan daripada party pack yang diisi dengan 'jajan-jajan' yang pelbagai. Semuanya homemade, lebih sihat kott. hehe

Semasa melihat saya dan suami menyiapkan party pack untuk kawan-kawan Abil, Zarif mencelah;

"Adik punya nanti, jangan lupa tau! Nak yang macam ni jugak..." sambil tersengih.

Tengok-tengok kalendar pagi ni, tinggal beberapa hari je lagi nak ke 11 haribulan.  Ok dik, don't worry, esok lusa mak ayah membiskut lagi insyaAllah.






psst...kawan-kawan sekitar JB, kalau nak tempah doorgift/goodies/party pack/hadiah hari guru dan yang sewaktu dengannya, bolehlah hubungi 017-8449575.

Jangan lupa 'skodeng' Ig cookies kami: Crunchy Cookies 

Oh ya, bercakap pasal umur dan hari lahir, baru-baru ni saya terbaca fakta menarik tentang usia orang jepun dari fb Dr Hamid Arshat.  Katanya, di sebuah pulau namanya, pulau okinawa ramai penduduknya berumur 90 tahun keatas. Mereka banyak makan ikan dan sea weeds, selain hidup cara mudah dan stress-free. Dalam usia yang lanjut itu juga, orang-orang Jepun di pulau itu masih boleh berkebun. MasyaAllah :)

Jom baca lebih lanjut tentang tips awet muda di SINI.

Selamat hari Jumaat (esok!) ;p



Age is just the number of years, the world has been enjoying you.

(pinterest.com)




May 1, 2015

Intai-intai di Petrosains


Dua hari lepas, Abil dan kawan-kawan dari pusat terapi-nya melawat Petrosains. Di sini, Petrosains-nya ala-ala saiz mini saja (tak macam yang kat KL nun). Boleh baca sini: Jom Petrosains

Kebetulan, lokasi Petrosains ni betul-betul di sebelah sekolah agama Zarif. Jadi, saya hantar Abil untuk bersama-sama cikgu dan kawan-kawannya. Kemudian, saya tunggu di situ sehingga Zarif habis sesi di sekolah agamanya.




Sambil intai-intai dari jauh (dan dekat hehe), saya join 'sekaki' melihat pengisian yang diberikan oleh staf Petrosains pada anak-anak ini. Seronok!

Sambil-sambil tunggu Abil beraktiviti di Petrosains, sempat saya mendaftar jadi ahli Perpustakaan awam (di bangunan yang sama). Sebenarnya, dah lama saya berangan nak daftar, tapi asyik bertangguh je. Alhamdulillah, akhirnya dah ada kad library sendiri. Entah kenapa, rasa 'jakun' dan teruja pulak lepas jadi ahli perpustakaan awam haha. (Kecik-kecik dulu, tak berpeluang. Setakat jadi ahli perpustakaan sekolah je. hehe) #syoksendiri ;p




Ok. Saya cuti-cuti hari buruh & wesak di rumah sendiri saja. Anda?

Happy Labour Day :)

Take care!