Sep 29, 2015

Jerebu??




Salam Selasa. Masih jerebu lagi ke? Ya kot. Ini gambar-gambar semalam. Teruk, kan? IPU? Entah hehe. Malas nak cek IPU. Kekadang dah terasa 'lemas' dan susah bernafas, tapi bila tengok IPU, taklah tinggi mana. Biar betul.

Apa pun, menjelang petang semalam, lepas ambil anak dari sekolah agama, sengaja saya ajak suami ronda-ronda hingga ke tepi laut. Nak tengok sejauh mana tahap jerebu. Masih boleh nampak Singapore atau tidak....confirm tak nampak! fuhh

Dalam hati, tolonggglah sekolah cuti esok..tolongglaaah. Kalau tak diumumkan cuti, saya dah pasang niat nak 'mencutikan' sendiri anak-anak saya hehe. Jerebu maaa... Tak bagus untuk kesihatan :)

Menjelang maghrib semalam, sah diumumkan cuti untuk sekolah-sekolah di Johor dan Melaka pada hari ini (selasa). Alhamdulillahh...






So. apa aktiviti pada hari Selasa yang masih jerebu ni? Tak tahu lagi. Kami semua baru selesai minum pagi. Dapat cuti sekolah free sempena jerebu memang best. Yang tak best, bila tengok luar, nampak asap tebal dan kabus yang sangat mengganggu dan bikin sesak nafas. haihh..

Cepat-cepatlah jerebu hilang. #hazegoawayplease


Take care
:)



Sep 11, 2015

Dulu vs Sekarang


Saya baru selesai membantu Nurhan Zarif mencari gambar-gambar peralatan eletrik di dapur untuk tugasan subjek English-nya. Hanya lebih kurang 10-15 minit. Google image - copy- paste - print. Siap!

Teringat zaman saya kecik-kecik dulu, komputer memang dah wujud, tapi tak semua orang ada komputer dan printer. Kalau cikgu suruh cari gambar, memang kalutlah selak suratkhabar dan majalah-majalah lama, kemudian digunting satu persatu. Kadang-kadang, buku pun jadi mangsa. hehe

Itu dulu. Sekarang lain.

Saja nak mengomel, sementara mood blogging tengah 'on' dan alang-alang dah mengadap komputer selepas selesai sesi 'meng-google image' ;p

Salam Jumaat. Jom al-Kahfi :)


kredit: google


Sep 9, 2015

JB-KL-Ipoh



Weekend getaway.

Ke mana? Ipoh!

Minggu lepas, suami ada reunion di sekolahnya, beliau bertolak awal sehari dari kami. Saya dan anak-anak, naik tren ETS ke Ipoh. Selain saya, Zarif dan Abil (kak Dina tak ikut, tinggal di asrama), kami naik tren bersama-sama seorang anak buah saya, Maryam dan mak ayah saya. Lebih kurang 2 jam 20 minit perjalanan dari KL-Ipoh. Tren yang selesa, agak sejuk, ada TV walaupun nun jauh di hujung.

Kami beli tiket tren ETS secara online. Untuk perjalanan sehala, harga tiket untuk dewasa RM33, kanak-kanak RM22. Sepatutnya saya boleh beli tiket pada harga diskaun untuk Abil (pemegang kad oku) dan mak ayah saya (warga emas). Bagaimanapun, untuk belian secara online, saya tidak nampak sebarang cara untuk kami mendapatkan diskaun ini. Mungkin hanya untuk belian tiket di kaunter :(






Di Ipoh, kami bermalam di Hotel Impiana. Tempahan dibuat melalui booking.com. Rate yang berpatutan, saiz bilik pun ok. Tak ada swimming pool, bath tub aje yang ada. hehe

Oleh kerana objektif ke Ipoh hanya untuk merasai pengalaman menaiki tren ETS. So kami memang lebih banyak berehat-rehat di hotel, selain singgah ke Mydin Manjoi. Tiada sesi jalan-jalan cari makan ya tuan-tuan puan-puan. haha



Selepas check-out dari hotel, kami singgah ke Kellie's Castle. Untuk pengetahuan anda, saya memang dah lama teringin nak ke sini, siap masuk wishlist hehe. Oh ya, baca tentang sejarah Kellie's Castle di SINI.



Bak kata Maryam (budak comel berbaju pink tu), "This castle has no princess!" haha

Ya, ia hanya sebuah bangunan tinggal yang usang dan penuh misteri. Mistik? Yang itu anda kena jawab sendiri. Kami pergi waktu tengahari buta, memang tak sempat nak 'fefeeling' mistik. hehe

Kalau diperhatikan pada deskripsi yang ditampal pada dinding-hampir setiap ruang dan bilik di sini, memang akan ada perkataan 'roh', 'jelmaan', 'suara-suara' dan pelbagai lagi cerita. Kisah benarkah? Wallahua'lam.

Harga tiket masuk; dewasa RM5, kanak-kanak (3-12 thn) RM3, warga emas RM4, percuma untuk oku.






ETS ke Ipoh. Checked!
Kellie's Castle. Checked!

Lepas ni, kita ber-ETS ke Padang Besar pula insyaAllah.. 

Senyum.