Aug 4, 2016

Entri keempat 2016!

imej:asktheblogger.com
2016. Entri keempat.

Ogos. Baru 4 entri?! Unfortunately yes. *nanges*

Takde maknanya nak nanges pun. Semua salah sendiri. Virus M banyak sangat. Ditambah faktor line internet kat rumah yg kerap sangat 'terganggu' (udah ku bayar bil tepat masa, pilih pakej yang agak mahal, servisnya 'gitu gitu' juga)..haishh dugaan.

Selain faktor 'tak berapa nak rajin', line internet yang haru biru, blog saya ini juga dah tak ramai pengunjung. Sejak bertukar alamat ke syahidayep.blogspot.com , memang semuanya 'kureng'; page view, komen, semuanya lah. Sengaja saya tukarkan alamat blog (dah lama saya niat nak buat begitu, cuma baru sekarang tergerak hati nak buat). Takpe, agak selesa juga low profile macam ni. hehe (rujuk entri: Kembali?)

So, apa mimpi menulis hari ni?

Saya dapat 'rasakan' ada masih yang baca blog saya ni. haha

Maka dengan itu, saya rasa kena cari juga semangat untuk update blog secara konsisten. Sejujurnya, yang paling buat saya malas update ialah saya perlu edit gambar, watermark dan sebagainya. Cukupp malaaasss. Tambah pulak sekarang dah ada instagram, masuk je gambar, tulis caption (cerita) pepanjangg, settle!

Tak letak gambar, macam tak best la pulak kannn..

Cabaran seterusnya (selain edit gambar), nak cerita apa ni wehh? haha

Bila tak ada cerita baru, mula la saya garu-garu kepala depan skrin komputer. Bila banyak sangat cerita baru pun susah juga, tak tahu nak taip yang mana satu. Fokus syahidaaaa, fokus!

Oklah buat masa ni, saya go with the flow je. Bila rasa nak blogging, saya on terus, walaupun 'merapu' tak tentu hala macam entri hari ni ;p

Oh ya, dah Ogos eh? Lebih kurang sebulan saja lagi, my 18th wedding anniversary. Subhanallah, masyaAllah, 18 tahun!

Lain kalilah ye saya sambung cerita 18 tahun kahwin, nanti makin jauh 'merapu'nya haha

Minta diri dulu. See you when i see u :)

One small positive blog post in the morning, can change the whole day. (google)


Apr 26, 2016

Berpagi-pagi hari Selasa



3.7km. 3729 langkah. 64 minit.

So far, beginilah rutin saya (tiga kali seminggu). Bawa anak autisme saya, Nurhan Nabil morning walk. Puas juga ajak dia berlari, tapi dia tak nak. Takpelah, berjalan pun ok. Terbakar juga 241 kalori pagi tadi, sebelum kami top up semula kalori baru semasa bersarapan di kedai mamak berdekatan (adoyai).

Emm, kalori keluar, kalori masuk. Ok kot, daripada banyak yang masuk tapi tak ada yang keluar. haha

Saya sejenis yang tak nampak gemuk. Tapi sendiri yang bawak badan, sendiri ingat berapa kg berat dan berapa saiz baju yang muat. Atas kesedaran dan keinsafan itu (hehe), maka saya cuba amalkan rutin ini selain senaman ringan di rumah (pada hari-hari lain bila tak ada sesi morning walk). Alhamdulillah, berjaya juga istiqomah setakat ni (walaupun tak pasti sampai bila, hehe). Saya mahu pastikan usaha saya ni berterusan bukan hangat-hangat awal minggu lepas tu terus suam-suam kuku. huhu

Oh ya, seronok bila berpagi-pagi di taman ni. Udara nyaman, tengok pokok, tengok burung, tengok orang. haha

Tengok orang? ;p

Saya kagum tengok abang kakak, pakcik makcik (kebanyakannya berbangsa cina) yang dah berusia tapi masih cergas berjalan mahupun berlari. Sesetengahnya gigih bertongkat atau berpimpin tangan dengan ahli keluarga. Mereka juga datang awal. Saya sampai di taman jam 7.15, baru nak warm up. Mereka sudah berpeluh-peluh bersenam dan dah berjalan atau berlari beberapa pusingan.

Paling seronok bila ada yang ramah mesra sambil senyum-senyum tegur kita. 

"Good morning!" "Selamat pagi!" 

Ada juga yang datang dengan muka masam atau 'tanpa perasaan' hehe. Masih mengantuk agaknya. Mungkin juga memang air muka mereka begitu. hehe

Ok. Sekarang dah tengahari, jumpa lagi nanti :)


An early morning walk is a blessing for the whole day. 
Henry David Thoreau

Apr 25, 2016

Cepatlah Sihat!

imej google



Dah hampir dua minggu, 'aura sakit' melanda keluarga saya. Memang ujian. Untuk pengetahuan, kami jarang sakit (Alhamdulillah). Jadi, bila diserang batuk-batuk (yang teruk), sakit tekak dan selsema. Banyak rutin harian yang terbantut.

Rutin homeschool saya dan Abil terjejas. Zarif mc tiga hari. Walaupun masih lemah dan sakit belum hilang, terpaksa juga ke sekolah dengan bekalan ubat.  Bertiga-tiga mereka batuk berjemaah (dengan encik suami) di rumah.

Saya sendiri, masih bertahan walaupun 'angin sakit' dah mula bertiup sepoi-sepoi bahasa kat saya hehe. Siang malam saya berkumur air garam, minum air jus lemon dan makan pil vitamin untuk kekal sihat. Dah macam paranoid. Saya paling jaraaaaang sakit antara semua. Allah tahu maknya kena sihat sebab nak jaga anak-anak dan suami. Mungkin juga kali ini, Allah nak bagi juga sakit sekejap supaya saya tak take for granted nikmat sihat, selain terus berusaha untuk cegah penyakit. Saya harap, kalau saya sakit pun, taklah seteruk mana insyaAllah..

Oh ya, tak lama lagi cuti hari buruh. Long weekend.

Mesti ramai yang nak balik kampung atau bercuti-cuti Malaysia. Kami dok diam kat rumah aje kot. Kalau berjalan pun, mungkin ke kedai buku atau menonton wayang (bergantung pada kesihatan).

"Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan aku." 
(surah Asyu'ara, ayat 80)

Apr 23, 2016

Kembali?

kredit: google

April 2016. Kembali? Ya, buat masa ni. hehe

Semua misi, visi tahun 2015 tinggal habuk belaka. *tutup muka*

Memang susah betul nak istiqomah. Sesungguhnya saya insan yang sangat sangat sangat lemah. *tutup muka lagi*

Sempena mencari semangat baru, saya tukar imej blog. Hampir-hampir juga nak tekan butang delete blog. Tapi bila diingat-ingat, direnung-renung blog post yang dah mencecah 700++ tu, saya batalkan niat. Tujuh bulan sepi tanpa sebarang entri, saya salahkan line streamyx rumah yang selalu 'ke laut'!

Line internet ibarat nyawa untuk seorang blogger. Line 'ke laut', mood dan idea pun 'ke laut' jugalah jawabnya. Errr....7 bulan takde entri blog baru, blogger ke? haha

ok. proses make over blog belum habis. Fasa 'nak muntah tengok pc' sedang bermula. Jumpa lagi k :)