Nov 7, 2014

Sekecil-kecil Nikmat

imej google

Setiap pagi, bunyi alarm memang wajib kedengaran. Mula-mula dari handphone saya, lebih kurang setengah jam kemudian, alarm dari handphone suami saya pula akan berbunyi.

Begitulah rutinnya. Kalau tak ada alarm, dikhuatiri akan 'terbabas' Subuh dan anak-anak akan 'public holiday' lah jawabnya..haha.

Abil is a morning person. Biasanya, bila alarm kami berbunyi, dialah orang pertama yang akan bangun.  Kadang-kadang, sebelum alarm berbunyi, dia sudah bangkit dulu.

Bila alarm saya berbunyi, memang saya akan matikan segera..paling tidak pun, tekan butang snooze untuk 'masa tambahan' sebelum ia berdering semula beberapa minit kemudian. hehe


Bila alarm suami saya pula berbunyi, memang biasanya ia akan terus berbunyi dan berbunyi sebab suami saya tidur pengsan! (haha maafkanlah dia yang bekerja shif malam setiap hari dan hanya pulang ke rumah lewat jam 2-3pagi).

Abil pula, tak tahan mendengar bunyi alarm. Setiap alarm yang berbunyi, kalau lambat di-off, akan dijejakinya. haha

Kalau alarm handphone saya, senang saja. Tekan sebarang butang, alarm akan terus off. Tapi handphone suami saya lain sikit. Untuk off alarm-nya, kena jawab beberapa soalan Matematik yang simple-simple, lapan tolak lima, tujuh campur dua..dan banyak lagi.

So, it's a challenge for Abil. Nak off alarm, kena buat kira-kira. Memang la dia tak mahu! hehe

Oleh sebab Abil tak tahan bunyi alarm tu terus berdering tapi dia malas nak jawab soalan Matematik pagi-pagi.  Akhirnya, apa dia buat? Dia campak ajelah handphone tu ke ayahnya, Kalau nasib baik, handphone jatuh atas selimut atau tilam haha. Nasib malang sikit, handphone jatuh atas kepala atau muka ayahnya. huhu


Maka terpaksalah saya ajar dia untuk serahkan handphone itu pada ayahnya secara berhemah dan sebut "Ayah, off alarm."

Boleh je maknya nak tolong off, tapi nanti ayahnya akan terus 'membuta'. hehe

Minggu ini, nampaknya Abil dah mula praktikkan apa yang diajar. Alarm handphone berbunyi, dia ambil. Bagi pada ayahnya (sesekali kena campak juga hehe).




"Ayahhh, off alarm. Ayah off alarm, off alarm!"

hahahaha

Dah macam tape recorder. Lagi dan lagi dan lagi. Hampir 10x juga Abil sebut barulah alarm di-offkan ayahnya :p


"Ayah, off alarm." Ayat pendek yang mungkin tak bermakna apa-apa untuk anda.

To me, it's a blessing.  From not knowing how and what to say to shut the alarm, he now knows the right way to convey his message. Ayah, off alarm! Alhamdulillah :)





Salam Jumaat


imej google



2 comments:

shogun_na said...

tahniah.... dia Berjaya absorb...Alhamdulillah... Ammar pun tukang bangun off alarm mama dia...mamanye semakin berat...

Anyway, interesting pulak nak off alarm siap ada soalan matematik...hehehe...interesting...

syida said...

Alhamdulillah..thx ina bnyk lg nak kna improve tp in the meantime, kena enjoy the tiny little progress hehe

tu lah ntah mcmana setting soklan maths kt henpon tu..htc nyer henpon..jenuh gak nak jawab, tapi baguslah untuk asah IQ hehe