Nov 19, 2009

Kisah Jett & Evan

Jan 2, 2009, Jett Travolta (anak kepada pelakon terkenal Hollywood, John Travolta & Kelly Preston) telah meninggal dunia semasa sedang menikmati percutian bersama keluarganya di Bahamas. Jett Travolta telah 'pergi' seawal usia 16 tahun selepas diserang sawan (seizure) dan gagal diselamatkan.

Pada 23 September yang lalu, lebih kurang sembilan bulan selepas pemergian anaknya, buat pertama kalinya, John Travolta telah membuat pengakuan terbuka bahawa anaknya adalah seorang autistik. "He was autistic. He suffered from seizure disorder." adalah pernyataan yang diberikan oleh John Travolta semasa sesi perbicaraan dua individu yang dituduh cuba mengugut beliau berkenaan dengan kes kematian mengejut anaknya. Kenyataan ini sekaligus mengesahkan khabar angin yang selama ini mempersoalkan samada anaknya, Jett adalah seorang penghidap autisme.Jett & John Travolta
dari google

"One in four children with autism has a seizure disorder." -http://autism.about.com
Berdasarkan statistik di atas, Abil sangat-sangat bertuah kerana tidak termasuk di dalam kelompok anak autisme yang turut mengalami simptom sawan atau seizure. Pastinya sukar sekiranya berlaku simptom ini. Tentunya pemerhatian yang rapi, penjagaan kesihatan yang teliti di samping kemahiran serta ilmu untuk mengendalikan situasi di mana berlakunya sawan sangat penting bagi anak-anak yang diserang sawan. Mengikut pembacaan dan pemerhatian saya, seizure bukan sahaja berlaku di kalangan anak autistik tetapi sangat common di kalangan anak-anak istimewa yang lain.

imej google


Selain daripada John Travolta, seorang lagi selebriti Hollywood, Jenny McCarthy juga mempunyai seorang anak autistik, Evan yang kini berumur 7 tahun. Jenny McCarthy merupakan antara selebriti wanita yang pernah menghiasi majalah Playboy. Bagaimanapun, sewaktu anaknya disahkan sebagai autistik selepas diserang sawan berkali-kali, McCarthy merasakan bahawa ia membawa satu perubahan 'baru' dalam hidupnya. 

"Holding my convulsing baby as he tried to breathe, from that day on, I was not who I was before." McCarthy telah menulis tentang kisah 'pemulihan' Evan di dalam bukunya yang bertajuk. "Louder Than Words: A Mother's Journey in Healing Autism." Menurut McCarthy, kunci utama yang membawa keluar anaknya dari autisme adalah diet GCFC dan program intervensi awal.

Sebenarnya ramai lagi selebriti-selebriti terkenal yang dikatakan autistik. Albert Einstein, Adolf Hitler, Mozart, Isaac Newton dan Bill Gates adalah antara tokoh-tokoh terkemuka yang dikatakan mempunyai sebahagian ciri-ciri autisme. Sejauh mana kebenarannya tidak dapat dipastikan. Ada sesetengah sumber turut menamakan Michael Jackson dan Keenu Reeve sebagai autistik, betul atau tidak? wallahualam.

Yang pastinya, senarai nama mereka yang benar-benar disahkan autistik mempunyai pelbagai kareer hebat seperti penulis buku, pelukis, ahli politik , saintis, komposer, ahli matematik dan juga ahli sukan. 

Kesimpulannya, autisme mungkin dianggap satu kekurangan pada mata kasar, tapi ia sebenarnya adalah satu keistimewaan tersembunyi yang hanya akan ditemui sekiranya ia 'diterokai'.

Senyum selalu :)


2 comments:

Muhammad Luqman Hafiy said...

Insyaallah syida..anak2 ini pasti dianugerahkan keistimewaan yang tersendiri..berkat kesabaran parents..serta doa dari mama abil...aku doakan satu hari nanti abil akan jadi seorang yang luar biasa.. - lela

Syahida said...

InsyAllah..doa mama Abil juga untuk semua anak-anak di luar sana...Amin!