Jun 18, 2010

Kisah MakTuk dan kuncu-kuncunya II

Mengikut teori, individu autisme lebih suka menyendiri, sering tenggelam dalam dunianya sendiri, tak pandai bermain, tak pandai bersosial. Sebenarnya, mereka BOLEH berkomunikasi. Tetapi, dengan cara mereka yang tersendiri.


Abil tak pernah main nyorok-nyorok. Bersembunyi dan kemudian, dijumpai. Memang Abil tak pernah cuba. Kanak-kanak memang suka main nyorok-nyorok. Bila anak-anak main sembunyi-sembunyi, saya yang seronok. Siap bagi idea tempat menyorok pada mereka. Kadang-kadang, saya jadi tukang kira. Semalam, saya jadi jurukamera merangkap reporter. hehe


1,2,3,4,5................18,19,20! Dah ke Belum??

Bawah selimut, celah bantal, bawah kerusi, bawah kusyen, dalam almari, dalam stor.....
semua mereka dah sembunyi.
Oooppps! Mana Abil??


Hero sorang ni kena menyorok dengan saya sebab dia tak pandai sembunyi sendiri. Tengoklah tu, orang suruh duduk diam-diam tepi mesin basuh. Dengan selambanya dia 'menonjolkan' diri. Orang suruh diam waktu menyorok. Shhhh!! Lagi dia jerit sekuat-kuat hati bila saya tutup mulutnya.haha! Misi mengajar Abil main nyorok-nyorok berjaya! Seronok betul Abil gelak ketawa, walaupun dialah orang yang pertama sekali ditemui setiap kali kiraan berhenti. hehe



Oh ya! ini gambar laundry basket
yang patah kakinya sebab kuncu-kuncu MakTuk menyorok kat dalam ni....
erk~



5 comments:

keen said...

nsb aa laundry bag maktuk je yg terkorban..klu mokde nye pn kena harus aa bilik ku diharamkn masuk jgak!!!

Ina said...

hakhakhak....so cute budak2 nie nyorok...Tgok kak dina...kalau blh nk selit sebalik carpet tu...
Zarif..ala tiutnya...
Abil...HAKHAKHAK...ketawa mak ngah mbacanya...Mudah2an dia bergembira bermain....

Syahida said...

keen->mujur la dorang ni berkampung time cuti sekolah je...hahaha


MkNgah Ina-> anak2 abg iwan kan hobbit2 belaka...sorok celah apa pun boleh...hehehe

maya amir said...

suke main nyorok2 masa kecit2.. lame tak tgk budak2 main skang nih.. baguslaa syida perkenalkan aktiviti yg dah lame tertinggal nih...hehhehe

Syahida said...

maya, memang best main nyorok2... bebudak ni yang start main sendiri...saya cuma tumpangs seronok je! :-)