Jun 30, 2012

Bila Abil ke Pusat Sains Negara

Kunjungan kami ke Pusat Sains Negara, KL lebih kurang 3 minggu lepas.

Waktu ini, Abil baru sahaja seminggu bersunat. Saya kasihankan anak-anak yang banyak berkurung dalam rumah, walaupun waktu itu sedang bercuti sekolah. Bila diajak ke pameran Dinosaurs Live!, masing-masing suka dan excited.

Oleh sebab encik suami tak ada bersama kami, adik saya jadi peneman. Kalau tak ada peneman, memang saya 'pengsan'. Abil lebih ligat daripada biasa. Mungkin sebab seminggu 'berpantang' di rumah saja, tak berpeluang melihat dunia luar. haha


Ok. Let the pictures do the 'talking'!Secara keseluruhannya, kami berpuas hati. Pameran dinosaur-nya mungkin tidak sebanyak yang kami harapkan, tapi masih tidak menghampakan. Kalau anda lihat, tidak ada gambar Abil berdiri berdekatan atau memegang replika dinosaur, semuanya gara-gara dia takut dan hanya berani lalu lalang saja. Mungkin efek bunyi-bunyian dan lampu di tempat pameran membuatkan dia sedikit 'cuak'.

ok kawan-kawan, rajin-rajinlah bawa anak-anak outing!

Kalau anak-anak sukar dikawal, cari bantuan di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat. Sambil outing, sambil belajar. Macam-macam ransangan ada. Mereka lihat, mereka dengar, mereka sentuh, mereka rasa. Stimulasi yang baik untuk semua sensori tubuh. Hati riang, otak pun cerdas.

Selamat berhujung minggu!

2 comments:

shogun_na said...

Seronoknya..

syida said...

Alhamdulillah..budak2 ni kalo jalan2, suka aje :D