Jun 14, 2014

Blues penghujung cuti

ok. Esok dah mula sekolah.
Bila lagi cuti sekolah? Penghujung Ramadhan insyaAllah.

Erk. Ada sebulan lebih lagi tu. (dan blues pun bermula haha)
Tak apalah kan.
Mudah-mudahan semangat nak bercuti lagi membangkitkan semangat untuk bertemu Ramadhan (boleh gitu?hehe).

Sebagai cubaan mengatasi blues
saya kongsikan kisah percutian kami di Janda Baik minggu lepas.

Al-Sakinah Resort.

Ada sungai. Ada kolam ikan.
Ada chalet cantik (lengkap dengan dapur & sedikit peralatan, boleh memasak).
Nak bbq pun boleh, bagitahu saja pada pihak pengurusan.
Paling utama, persekitaran BERSIH dan cantik!
Alhamdulillah.

Overall, saya bagi 7/10.

Kalau chalet (suite) yang kami menginap dilengkapi fridge dan sungainya betul-betul tepi chalet, confirm saya bagi markah penuh 10. hehe

3 hari 2 malam.

Sempat juga kami singgah jalan-jalan ke Bukit Tinggi.





Sungai di sini agak lebar tapi cetek.
Kami lepaskan Abil bermain sendiri tapi di bawah pengawasan rapi.
Dia meniti di atas batu dengan laju sedangkan saya perlahan-lahan berjalan sebab kaki sakit ala-ala kena refleksologi. huhu

Apa aktiviti Abil selain dipaksa duduk berendam celah air sungai deras? Kutip batu.

Kutip batu. Baling batu. Kutip batu. Campak batu.

hehe

Bak kata suami, kalau seminggu kami menginap di situ, 
agaknya habis semua batu di tepi sungai (semua dicampak ke tengah).


oh ya, di resort ini juga ada sebuah sekolah Tahfiz (menyewa sementara).
Seronok juga tengok rutin anak-anak ini menghafaz.
Rasa tenang dan nyaman.
Tapi segan juga sebab kami terpaksa lalu-lalang di tepi kawasan mereka belajar dan tinggal.


Selain mandi sungai, kami memancing.
Ikan-ikan hasil tangkapan kami comel-comel saiznya, sebab masih baru diternak.
Selepas berjaya dipancing, kami lepaskan.
Siapa paling seronok memancing? Zarif hehe





Abil pun memancing juga (dibantu ayahnya).
Berjaya juga dapat 2 ekor ikan. Malangnya tak sempat snap gambar.
Setiap kali umpan Abil berhasil, cameralady ni super excited. haha
Kami guna roti je sebagai umpan :)


Suasana sekitar resort memang cantik.
Penuh bunga-bunga dan pokok.
Hijau. Putih. Merah. Kuning.
Butterfly pun banyak.
Nice!



Suite seperti yang kami sewa ni, ada 4 katil (1 queen, 3 single) dan dua tandas.
Sebarang info mengenai penginapan dan sebagainya, 
sila contact en.Sufian (manager) 016-2158140.



Ini surau, bersebelahan saja dari suite kami.

Ok. Ini gambar-gambar kami di Bukit Tinggi.
Kali terakhir kami ke sini, umur Zarif sekitar 2 tahun.
Tak banyak perubahan.

Bunny Park.





Juara bagi makan arnab. Zarif!
Semua arnab suka makan dengan Zarif.
Dia pulak memang sangat minat dengan arnab. 
Dulu, kini dan selamanya, sibuk nak bela arnab. 
Tapi saya tak benarkan sebab kami dah ada 7 ekor kucing. Sorry dik, bela kucing ajelah ye :)



Selesai di Bunny Park, kami jalan-jalan di Colmar Tropicale.




Sekian cerita 3hari 2malam kami di Janda Baik.
Very relaxing (kecuali part 'main kejar-kejar' dengan Abil di kawasan resort dan sungai). hehe

Rasa-rasa nak mandi sungai, boleh lah ke sini lagi nanti (insyaAllah).

Esok sekolah! *huwaaaaa*


No comments: