Jul 18, 2014

Cerita Sahur

Jam 5 pagi tadi, seperti biasa, saya kejutkan anak-anak bangun untuk bersahur. Selepas beberapa minit sesi menggeliat sana sini, stretching sana sini, menguap sekali dua, cubaan tarik selimut semula berkali-kali, akhirnya Zarif dan Abil bangkit juga. Mereka ke tandas dan terus bersedia untuk ke dapur.

Sebelum keluar dari bilik tidur, saya terus off-kan lampu.  Sambil mengekor di belakang saya, sempat Abil tekan on semula.  "Kita nak pergi dapur, padamlah lampu, membazir...."saya cuba beritahu Abil. Saya off-kan semula, dan dia dengan segera on-kan kembali. Hadoila...Abil masih belum boleh tolerate dengan perubahan sesetengah perkara rutin, walaupun hanya lampu bilik tidur.

Memang selalunya lampu bilik dibiar menyala waktu kami bersahur, samada saya terlupa off-kan (gara-gara nak cepat) atau memang sengaja dibiarkan on. Jadi, bila sesekali teringat nak padamkan suis lampu, Abil tak boleh terima. Lampu mesti on! haishh..

Bila dia sudah mula merengek marah (angin moody sepoi-sepoi bahasa dah mula), saya pun biarkan sajalah lampu bilik menyala. Malas nak bertekak pagi-pagi, nanti hilang mood dan keberkatan bersahur.  Small matter aje pun.  Saya terus beredar, tapi Abil terus merengus marah-marah sehinggalah dia duduk di meja makan. Suara tuk ayah-nya yang bertalu-talu bertanya tak membantu meredakan keadaan.  Bagaimanapun, saya terus diam dan malas nak layan karenahnya. Selepas beberapa minit, akhirnya Abil tenang semula. Mujur angin moody sepoi-sepoi bahasa tak bertukar jadi angin moody ribut taufan. Alhamdulillah..

Bangun pagi-pagi dengan 'muka ketat' dan stres sebab mengantuk, itu perkara biasa. Anak-anak yang tipikal pun selalu juga 'buat perangai' begini. Ubatnya, abaikan aje. Untuk Abil, dia tidak bermasalah bangun awal pagi..bila dikejut, dia biasanya mudah untuk bangkit dan buat apa yang patut. Jarang dia moody.  Tapi sesekali, benda-benda kecil beginilah yang selalu 'bikin spoil' moodnya.  Disebabkan keupayaan verbalnya terhad, jalan mudah untuk protes ialah merengus, merengek dan menangis.  Ubatnya, abaikan juga dan diamkan saja selagi dia tak buat sebarang perkara yang menyakitkan dirinya atau orang lain.  Kalau keadaan sudah mula melarat, kena cepat-cepat peluk dia ketat-ketat dan bawa dia beredar ke tempat lain buat sementara waktu.

Sesekali diuji begini, insyaAllah tak ada masalah.  Janganlah selalu, takut nanti 'naik hantu', nauzubillah..

Lebih kurang 9-10hari lagi untuk bangur sahur dan berpuasa. Semoga Allah mudahkan..


gambar google


Sekian kisah sahur. Sahur yang suram. 
#doauntukmh17 #doauntukgaza


No comments: