Jul 15, 2014

Suka Tembikai?


imej google

Buah tembikai. Sedapp!
Kami sekeluarga suka makan tembikai, lebih-lebih lagi yang seedless, ngapp terus :)


Teringat masa saya kecik-kecik dulu, mak saya selalu buat cocktail buah tembikai dan betik. Kedua-dua buah ni dipotong dadu, kemudian disimpan dalam fridge. Dimakan sejuk-sejuk. Oh Nikmat!

Khasiat buah tembikai; kaya vitamin C (baik untuk mata dan kulit), mengandungi banyak air, bagus untuk melawaskan sistem penghadaman, boleh mengelakkan sembelit, membersihkan dan mewangikan mulut dan memutihkan gigi.

Sepanjang Ramadhan, kami kerap makan buah sebagai dessert.  Abil tak gemar kuih-muih, jadi semua pakat-pakat 'layan' selera Abil. Selalunya, memang buah tembikai la jadi pilihan.

Oh ya, Nabi s.a.w pun makan buah tembikai tau (sumber: buku Kenali Rasul Kita Muhammad saw, Imam At-Tirmizi, huraian Ahmad Adnan Fadzil).


Daripada Aisyah r.ha., ia berkata (yang bermaksud): Rasulullah saw makan tembikai dengan kurma muda, lalu Baginda bersabda: "Kita mengurangkan kepanasan (iaitu kurma muda) dengan sejuknya ini (iaitu tembikai). Dan sejuknya ini dengan panasnya ini." (Riwayat Abu Daud, no3838)Anda suka tembikai?No comments: