Dec 3, 2009

Google Autism (p2)!

imej google

"Nak roti bakar!...nak roti bakar!" Abil bersuara.

"Nak sirap!...nak sirap!" dialog Abil juga.

"Cikgu, tadi saya tanya anak cikgu, tapi dia tak jawab.." adalah jawapan yang diberikan Hidayah (anak murid saya) ketika saya bertanya kenapa dia tak memanggil saya di luar untuk dibukakan pintu.

Dialog Abil dalam tiga situasi yang berbeza.

Buat masa ini, Abil seorang yang verbal, tapi belum sepenuhnya. Biasanya dia hanya respon pada ahli keluarga dan yang rapat dengannya.
dari google

Boleh bercakap sehingga 3 patah perkataan. Frasa-frasa seperti 'nak sirap', 'nak tandas', 'aircond!, 'bukak pintu!', 'nak nasi!' sangat biasa digunapakai. Intonasi dan nada suara Abil ketika bercakap sedikit luar biasa, agak mengejut atau kuat percakapannya tetapi BUKAN marah. Bagi mereka yang terperanjat dengan kebolehan Abil bercakap (walaupun hanya seperti anak kecil yang baru berusia 3 tahun belajar bercakap), saya selalu katakan bahawa sememangnya Abil pandai dan boleh bercakap tapi dia mengeluarkan kemampuan sebenarnya.

Kebolehan Abil berkata-kata, walaupun sedikit, sangat membantunya untuk meminta keperluannya dengan cara yang mudah difahami serta mengurangkan episod tunjuk perasaan bila permintaan atau kehendaknya tak diketahui, apatah lagi difahami.

Autisme masih satu perkara asing bagi kebanyakan individu. Ramai yang tahu tentang keistimewaan autisme adalah di kalangan mereka yang mempunyai pertalian dengan individu autistik. Bagaimanapun, kesedaran tentang autisme sedang meningkat kebelakangan ini seiring dengan peningkatan kes autisme yang semakin bertambah iaitu 1 bagi setiap 150 kanak-kanak. Autisme juga lebih kerap berlaku di kalangan lelaki, iaitu setiap 4 daripada 5 orang. (sumber daripada http://www.autisticchild.org).

Berikut adalah misconception atau SALAH FAHAM yang sering timbul tentang autisme; Autism is schizophrenia. Autisme dan skizofrenia adalah dua entiti yang berbeza. Autisme bukanlah satu masalah psikologi tetapi ia adalah simptom yang timbul akibat masalah fizikal, iaitu perbezaan di dalam struktur otak manusia. 'Perbezaan' ini sering disebut sebagai 'defect' atau kecacatan. Apapun istilah yang digunakan, autisme BUKAN skizofrenia, punca dan kesan daripada kedua-dua autisme dan skizofrenia adalah sangat berbeza.

Autism is caused by lack of maternal affection. Autism is the result of a 'cold' mother. Ini adalah antara teori awal yang diberikan oleh Dr. Bruno Bettelheim berkenaan punca autisme. Kononnya, ia timbul kerana sikap ibu atau bapa yang kurang memberikan kasih sayang atau perhatian pada anak mereka. Kurangnya ransangan serta belaian daripada ahli keluarga terdekat dikatakan sebagai penyebab kepada autisme. Bagaimanapun, teori ini telah disangkal kerana pelbagai kajian telah membuktikan bahawa autisme bukanlah lahir akibat ketidakseimbangan psikologi atau emosi tetapi ketidakseimbangan fizikal (otak). Teori ini terus menjadi misteri yang menghantui kebanyakan ibubapa individu autistik yang menyalahkan diri mereka sebagai punca autisme. Hakikatnya, ramai autistik yang 'muncul' di dalam persekitaran rumahtangga yang sihat, keluarga yang mengambil berat dan penuh perhatian dan kasih sayang.

Autistic people are mentally retarded. Autisme dan kecacatan mental adalah dua disorder yang berlainan walaupun kajian membuktikan bahawa 80% daripada mereka yang menerima diagnosis autisme juga mempunyai kecacatan mental. Autistik tidak bermakna terencat akal, begitu juga sebaliknya. Abil adalah antara autistik yang sangat-sangat bertuah kerana mempunyai mental yang sihat dan cemerlang. Alhamdulillah....

Autistic people are usually geniuses or have a savant ability. Savant adalah istilah yang digunakan untuk mereka yang mempunyai perkembangan fizikal yang lambat (seperti mula berjalan dan bercakap pada usia yang lewat berbanding individu normal) tetapi mempunyai kebolehan mental luar biasa (daya hafalan yang tinggi, kepakaran matematik, bakat bermain muzik hanya dengan mendengar 'play music by ear').
Secara umumnya, autistik biasanya mempunyai kemahiran luar biasa di dalam SATU bidang tetapi agak ketinggalan di dalam bidang-bidang lain. Bagaimanapun, sebenarnya lebih ramai genius yang lahir di kalangan mereka yang normal berbanding mereka yang mempunyai sindrom 'mild autism'. Autistic savant seperti Kim Peek (yang mama ceritakan sebelum ini), adalah individu istimewa dan sangat luar biasa. Tidak semua autistik dilahirkan dengan tahap IQ yang tinggi.

Autistics are incapable of giving affection. Benar, kebolehan mereka berinteraksi dan berkomunikasi agak terbatas berbanding mereka yang normal. Bagaimanapun, dengan langkah-langkah intervensi awal, latihan dan pendedahan, mereka boleh diajar untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan. Individu autistik juga mempunyai cara tersendiri untuk menzahirkan perasaan mereka.
Saya pernah melihat bagaimana Abil dan rakan-rakan autistik yang lain 'berinteraksi'. Mereka menyentuh sesama sendiri, samada mengusap-usap bahu atau pipi, berpelukan, memberikan senyuman dan ekspresi muka yang tersendiri. Ianya seperti satu magik dan saya rasa kagum . Mungkin benar kata pepatah yang menyebut Love is a verb.

Autistics cannot function in society. Masih belum ada penawar untuk autisme tetapi simptom-simptom autisme boleh 'dikawal' dan diminimumkan walaupun ianya adalah satu sindrom sepanjang hayat. Bagaimanapun, ramai individu autistik membuktikan bahawa mereka MAMPU berdikari, menguruskan kehidupan sendiri, menjalinkan hubungan dengan rakan dan keluarga, malah ada yang mendirikan rumahtangga. Semuanya bergantung kepada tahap spektrum autisme mereka dan sejauh mana didikan, bantuan terapi, latihan dan pendedahan diberikan kepada mereka.Mereka mampu untuk pergi jauh dan mempunyai banyak potensi untuk diaplikasikan dalam kehidupan sehari-hari, InsyAllah...
"Autism is NOT a puzzle, nor a disease. Autism is a CHALLENGE but certainly NOT a devastating one. Autism is about having a pure heart and being very sensitive.....It is about finding a way to survive in an overhelming, confusing world....It is about developing differently, in a different pace and a different leaps. Autistics develop and bloom if their spirits, talents and self-esteem are NOT destroyed by bullies,prejudice and being forced to be normal. "
-Trisha Van Berkel


2 comments:

SitiNur said...

Syida,
Aku ada seorang lg kawan yg ada anak austistik. Dia classmate aku dr Indonesia. Nanti aku kasi link blog kau pd dia, ya?

Syahida said...

pls do.sharing is caring! :D