May 24, 2010

Bila Abil bermain

Tak pandai bermain. Tak pandai bersosial.Tak mahir berkomunikasi. Kesemua aspek di atas perlu dilatih dan diterapkan pada anak autisme kerana proses belajar bermain, bersosial dan berkomunikasi tidak 'datang' sendiri pada mereka, berbanding anak-anak normal.

Abil tak pernah campur bila kakak dan adik main cikgu-cikgu. Abil juga jarang berminat bila kakak dan adik main masak-masak. Tapi kalau main kejar-kejar, bergomol ala-ala WWF, Abil seringkali join sekaki. Pendekata, Abil suka main secara 'fizikal' bukan pretend play dan yang sewaktu dengannya.

Semalam, saya lihat insiden ini dengan hati yang sangat senang sekali. Bukan saja saya yang tersenyum lebar, encik suami dan TukAyah pun tumpang happy. Setiap kali tengok Abil main bertiga dengan kak Dina dan Zarif, kami rasa macam dapat RM berjuta....


Mula-mula, mereka main ikat-ikat ala 'kembar siam'.Habis satu rumah ditawaf-nya.
Penat jadi 'kembar siam', mereka main ni pulak.....iskisk...
Berhempas pulas adik nak angkat..aperda abang ni! hahaha

Si Bujang Senang



3 comments:

keen said...

kekeke..lawak2, klu main game camni jgn harap abil nk jdk tukang angkat or anything..die la the star/raja nyer :D
x sabar nk jmpe hobbits dz wkend!!!

norhamimah said...

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Syahida said...

keen->biasala Abil ;D
mot-> one thousand million smile.. it is indeed! :-)