Sep 4, 2010

Belajar dengan YouTube

Saya save beberapa klip YouTube untuk anak-anak. Kebanyakannya nasyid kanak-kanak, soundtrack atau sedutan filem-filem Disney yang Abil suka (Bolt, Toy Story, Lion King) dan juga beberapa klip alphabets dan numbers.


Klip video adalah bahan mengajar yang bagus khususnya untuk anak autisme kerana mereka sangat 'visual'. Apalagi bila diselitkan dengan lagu-lagu yang menarik. Buku The Fabric Of Autism juga ada menyebut bahawa individu autisme SANGAT mudah mengingati lagu kerana lagu mempunyai 'corak' dalam iramanya, selain unsur pengulangan.



Oh ya, di bawah adalah dua klip kegemaran Abil.







5 comments:

iCaLoVeZiE said...

Ayesha pun memang suka sangat nengok video. Tapi certain-certain vid boleh buat dia menangis. macam video ABC. Tak tau nape. agaknya music macam sedih kot

Syahida said...

ica, pelik juga ye bila dia menangis...dia 'masuk' dalam vid agaknya sampai begitu emosi.. :)

iCaLoVeZiE said...

eheheh.. lagi-lagi certain-certain zikir kat astro oasis. menangis macam kena pukul. punyalah sedih..

SitiNur said...

Youtube mmg mudah dan menjimatkan. TQ. Boleh aku bg anak2 aku tgk yg ni jugak! :)

Syahida said...

ira, banyak lagi klip yang menarik. tengok jangan tak tengok :-)