Jan 13, 2011

Bila Abil bermain (episod 6)

Sesi terapi saya bersama Abil, ada masa bermain (playtime) dan ada masa untuk aktiviti meja (tabletime). Ia dilakukan secara bergilir-gilir dan berulang-ulang. Contohnya, dalam masa 45 minit ke 1 jam, ada 4 sesi playtime dan 4 sesi tabletime bersama Abil.


Masa bermain, kami akan lakukan apa saja, samada toy play atau bergurau senda (interactive play). Untuk aktiviti meja pula, ada pelbagai jenis program. Antaranya ialah 'sorting' (mengasingkan).


Sebelum saya 'membebel' dengan lebih lanjut, sila tengok aksi-aksi Abil melakukan sorting.


Objektif program ini ialah untuk belajar mengasingkan. Seperti yang anda lihat, mudah saja Abil asingkan setiap objek daripada selonggok yang diberikan. Untuk permulaan, kemahiran ini diajar daripada A-Z, dengan hanya satu bekas dan juga beberapa (hanya 1-3) objek yang 100% sama. Kemudian, setelah mahir, barulah bilangan objek dan bekas untuk mengasingkan ditambah. Dalam gambar di atas, Abil mengasingkan objek yang serupa tapi TAK sama (non-identical object).


Ini sebenarnya adalah asas kemahiran mengasingkan sebarang objek/perkara mengikut kategori. Sedikit masa lagi, saya akan mula melatih Abil mengasingkan jenis-jenis haiwan, pakaian, alatulis, serangga, makanan dan macam-macam lagi. Dah sampai masa untuk mengajarnya mengenal kategori. Saya sedang gigih menyediakan bahan. Tunggu!

Abil suka dengan aktiviti sorting ini. Saya guna apa sahaja yang sesuai, sepit baju, pensil, sudu. Bagus juga untuk melatih fokus dan konsentrasi. Abil boleh duduk diam mengasingkan objek sehingga siap semuanya. Kalau mahu mengasah kemahiran motor halus (fine motor), boleh gunakan objek yang agak kecil seperti klip kertas, duit syiling, pemadam, brooch atau butang baju.

Sekian. Jumpa lagi minggu depan! ;D

9 comments:

Edi said...

wah... great job abil! faaeq belum pandai lg sorting ni.. banyak lg kena belajar!

Syahida said...

edi, Alhamdulillah...Abil has been going to school since he was 3. sikit sebanyak da pandai byk juga skill..cuma kna polish je lagi sket2. all the best with u & faeq :)

maya amir said...

wahhh he's great... clap clap clap:)) good job abil..*tingin nak jumpe u & abil, syida:)*

Syahida said...

thx aunty maya...yelah..bila la ek nak berjumpa?huhuhu

Farahliza said...

abil mmg bijak...u go abil!

Syahida said...

thank u aunty farah ;)

Azma said...
This comment has been removed by the author.
Azma said...

hmm..semakin bagus abil ye.. keep up ur good work kay

Syahida said...

Azma, so far so good tapi byk lagi nak kejar ni..hohoho