Mar 4, 2011

Cerita hari Jumaat

Anak-anak tak sihat. Nak duduk memerah idea depan pc memang tak sempat. Tidur pun tak lena, makan masih kenyang (Alhamdulillah). Cuma risau tetap risau. Dah masuk dua hari Abil demam. Kak Dina pula dah masuk 3 hari mc di rumah.

Di celah-celah suhu tinggi dan kepala yang berat akibat demam, sesekali Abil masih gigih duduk depan komputernya. Kalau nak tahu, dia baru pandai menggunakan google dan YouTube. Dia akan taip sendiri perkataan-perkataan yang dia tahu/ingat/kenal/biasa baca dalam buku dan tekan butang search. Menariknya, dia tak berminat dengan website/link yang tersenarai. Sebaliknya, dia akan tekan butang images di sebelah kiri. Bila gambar-gambar sudah 'keluar', dia akan renung lama-lama. I think he is enjoying the colourful pictures (which he always does).

Oh ya, saya tahu ramai anak-anak sebaya Abil (autisme dan bukan) yang juga pakar google. Tapi bila Abil pun jadi pakar google, mak yang over *hehe.


Semua dia buat sendiri.Selama ini dia memerhati. Kemudian, dia explore sendiri. Risau juga kalau dia search yang 'bukan-bukan' atau gambar-gambar/klip 18SX yang 'keluar'. Kena sentiasa monitor.

Oleh kerana dia sukakan Shrek, Sami Yusuf dan Maher Zain, kadang-kadang saya nampak dia taip 'Shrek Yusuf' atau 'Shrek Zain' *haha. Berselang-seli imej-imej Shrek, Sami Yusuf dan Maher Zain terpapar di skrin. Pandai pulak tu buat kombinasi nama.


Abil tengok buku dan taip perkataan mirror, kemudian tekan enter.

Hah! walla..seronok dia tengok segala jenis cermin.

Saya kongsikan kata-kata Encik Zaid Mohamad di facebook.



Don't worry about the future
Don't care about things that don't matter
Just be HAPPY!!

Happy weekend :)



6 comments:

Sitisifir10 said...

Asmaa' saya punya kehadiran pun sangat dasat...hampir dua minggu straight dia tak ke sekolah sebab demam..dia jarang demam, sekali demam sampai lama mcm tu sekali...huhuhu

Syahida said...

tu la pasal..anak2 mc, mak yg risau..hehe

maya amir said...

musim demam ye sana sini.. agaknye letih bangun pagi tu,tu yg sampai sakit2..heheh..laaklaa abil, buat kombinasi nama ye.. shrek zain..hahah

Syahida said...

maya, tak larat la bila anak2 sakit..ponteng sekolah sehari pon da byk ketinggalan.inikan pulak berhari2 huhu..tu lum lagi kna bngun pagi cam maya & family..kul 5 pagi tuh! cayalah korang..

shrek zain? hahaha...mmg lawak! :D

anakistimewa said...

install content filtering... :)

Syahida said...

insyAllah..nak suruh incik Nas buatkan :)