Jan 14, 2013

Kisah si kucing & autisme (episod 2)

Kisah si kucing & autisme

Saya selalu blog tentang isu berkaitan autisme, parenting, kanak-kanak dan tuisyen (bekerja dari rumah), fokus terbaru blog saya sekarang ialah k.u.c.i.n.g! hehe

Well, saya tidaklah terlalu obses dengan kucing. Dulu, memang saya langsung tak kisah pasal kucing. Neutral. Benci, tidak. Suka? pun tidak Kesimpulannya, tak minat.

Sejak saya ikutkan kemahuan kak Dina untuk bela Betty, kemudian ayahnya pula 'selamatkan' Betto dari jalanan, perlahan-lahan saya jadi semakin selesa dengan kucing. Sebelum ini, usap-usap kucing pun saya tak berapa gemar. Sekarang, saya sudah boleh dukung, peluk dan gomol kucing-kucing saya. hehe


Mungkin selama ini siang dan malam kak Dina dan adik saya ini  doakan supaya Allah buka hati saya untuk sayangkan kucing. Alhamdulillah, makbul doa mereka.

FYI, kucing juga haiwan kesayangan Nabi. *google for details ya :)

Kenapa saya suka kucing?

Saya rasa mereka haiwan yang setia. Very loyal.
Saya rasa mereka sangat menghargai. Anda sayang mereka, mereka sayang anda kembali, berkali ganda.
Saya rasa mereka ada banyak persamaan dengan individu autisme. 
Membela kucing mengajar saya banyak perkara. Belajar untuk tidak selfish. Be kind to animals. Haiwan bukan benda, mereka juga makhluk Tuhan, hidup, bernyawa dan berperasaan macam manusia.



Cat's paw
Antara bahagian kucing yang saya suka sentuh. Sangat lembut.hehe






Alhamdulillah. So far, Betty dan Betto sangat berkelakuan baik. hehe
Tak ada karenah yang membuatkan saya migrain. Hanya karenah-karenah kecil yang sesekali buat saya pening ;p

Betto (kiri) dan Betty (kanan)
Bukan adik beradik, tapi  'kamcing'!



Gurau-gurau 'manja' je ni. hehe

Comel kan? Geram!

Kucing ada ciri-ciri autisme? Jom tengok video :)
FYI, Aspergers Syndrome adalah salah satu cabang autisme. 
Selamat menonton! 

dari YouTube

2 comments:

Zach's Momma said...

kucing pun ada autisme? tak dapat nak buka video tu.. :)
saya pun suka kucing. Dari kecik dah bela kucing. Tapi semenjak pregnant kan Z dulu, allergy terhadap kucing semakin menjadi2 :(

syida said...

Zach's momma

kucing BUKAN ada autisme. Cuma, ada beberapa (banyak jugakla) personaliti kucing yang ada persamaan dengan individu autisme.

saya pun sbnrnya alergik kucing (termasuk anak-anak). 1st time bela kucing, seminggu anak2 sakit teruk..saya pun selsema teruk...lama2 tu, kami ambil supplemen dan terus bertahan. Agaknya antibodi pun dah lebih kuat, Alhamdulillah sekarang dah ok :)