Jun 28, 2014

Siapa suka timun?


imej google
So, siapa suka timun? Abil!

Ya, timun memang his favourite, lebih-lebih lagi timun jepun. Paling Abil suka kalau diberi timun yang fresh, yang baru di-slice. Kalau hirisan timun yang dah lama dipotong tu, biasanya Abil tak berapa nak lalu. Kebelakangan ni, Abil kurang sikit dengan timun. Mungkin dia muak. Tapi sesekali jumpa timun segar, dia makan juga.

Saya makan juga timun ni. Tapi idok le peminat tegar. Terserempak dengan satu info tentang timun di facebook Food Matters pagi ni. 

"Cucumbers are 95% water, keeping the body hydrated while helping the body eliminate toxins. Cucumbers have most of the vitamins the body needs in a single day.


Haa...nampak tu, timun mengandungi 95% air. Kalau nak detoks, memang timun antara yang terbaik sebab insyaAllah badan takkan dehydrated.

Saya pernah gak terbaca tips, selepas makan sate, kena pastikan makan timun. Korang pernah dengar/baca?

Alkisahnya timun ni banyak KHASIAT. Seronok saya baca. Bukan apa, timun ni tak susah nak cari. Memang antara sayur-sayuran yang 'fofular', betul tak?

Antara faedah timun; melawaskan air kencing, menghilangkan jerawat, merawat cirit-birit/ulser mulut, bagus juga untuk diet (menguruskan badan), boleh juga diminum/dimakan untuk mengawal/mengurangkan tekanan darah tinggi.

Nak tahu lebih lagi? Jom ke sini, sini dan sini.

Katanya, kalau beli timun organik, makanlah dengan kulitnya sekali sebab tang kulit tu yang KAYA dengan vitamin C.

Mulai hari ni, bolehlah sakan berulam-ulaman dengan timun ek? Jom!

Keep Calm & Eat Lots of Cucumber. hehe


No comments: