May 1, 2015

Intai-intai di Petrosains


Dua hari lepas, Abil dan kawan-kawan dari pusat terapi-nya melawat Petrosains. Di sini, Petrosains-nya ala-ala saiz mini saja (tak macam yang kat KL nun). Boleh baca sini: Jom Petrosains

Kebetulan, lokasi Petrosains ni betul-betul di sebelah sekolah agama Zarif. Jadi, saya hantar Abil untuk bersama-sama cikgu dan kawan-kawannya. Kemudian, saya tunggu di situ sehingga Zarif habis sesi di sekolah agamanya.




Sambil intai-intai dari jauh (dan dekat hehe), saya join 'sekaki' melihat pengisian yang diberikan oleh staf Petrosains pada anak-anak ini. Seronok!

Sambil-sambil tunggu Abil beraktiviti di Petrosains, sempat saya mendaftar jadi ahli Perpustakaan awam (di bangunan yang sama). Sebenarnya, dah lama saya berangan nak daftar, tapi asyik bertangguh je. Alhamdulillah, akhirnya dah ada kad library sendiri. Entah kenapa, rasa 'jakun' dan teruja pulak lepas jadi ahli perpustakaan awam haha. (Kecik-kecik dulu, tak berpeluang. Setakat jadi ahli perpustakaan sekolah je. hehe) #syoksendiri ;p




Ok. Saya cuti-cuti hari buruh & wesak di rumah sendiri saja. Anda?

Happy Labour Day :)

Take care!


12 comments:

Aisy Nasiha said...

Haha.. dah ada kad tu lepas ni kerap la ke perpustakaan ya.. perpustakaan ni rasanya saya pernah pergi masa saya kerja kat johor dulu..bawa murid ke sana satu bas dulu.. ala tiba2 rindu JB pulak..

Menarik juga aktiviti di Petrosains ni..anak2 nampak khusyuk bagi tumpuan tu..

Dunia Zumal said...

Dulu masa pergi klcc teringin nak masuk petrosains sebab nak tahu apa yang ada tapi sayangnya masa tu tutup, boleh intai kat luar je...

nurbijen said...

Belajar sains secara hands on mcm tu mmg seronok...
Mesti pengalaman yg manis buat Abil...
Wah, ada kad library... Saya pun dah lama tak pinjam buku kat library awam.. Masa kecil2 dulu, selalu pergi library awam dgn arwah ayah... Kebetulan pejabat ayah sebelah dgn library :)

Puan Kutu said...

menarik juga aktivitinya..bertuah dpt intai jauh n dekat

amboi seronok dah ada kad library.pasni makin ulat buku la..yg penting jangan abaikan blog ok!hehe..

Aznin said...

Salam ukhuwah. Kali terakhir saya jadi ahli mana2 perpustakaan masa zaman uni dulu. Student card merangkap library card. Rasa kagum jugak tengok library card skrg tak mcm dulu2.... macam kad atm pun ada hehehe...

Maybe I should register myself at the local library as well.... =)

Nurul Shahira said...

Petrosains bergerak ye Kak Syida? Best lah Abil dengan kawan-kawan dia kan? :)

Kad library Sha yang ada hanya kad library skolah rendah & menengah, hehe. Time kat uni pun takde kad tu, haish

syida said...

Aisy N, sebelum dapat kad, kengkonon berangan nak pinjam sampai 8 buku sekaligus haha..setakat ni, lepak library baca suratkhabar & majalah je ;p

DZ, petrosains KLCC not bad juga..tapi science centre spore mmg meriahh :)

PK, sy suka ayat 'jgn abaikan blog tu'..macam terkena je! haha

syida said...

Aznin, a ah..lawa kad nya..ingatkan kad laminate je..public library suda majuuu sekarang hehe

moh moh jadi geng library!

Sha, ni petrosains tak bergerak..memang permanent kat situ..cuma saiznya kecik aje..sbb menumpang bangunan library :)

hainom OKje said...

Jadiklah jugak Petrosains walau cenggitu pun Syida hihi...Bolehlah pinjam buku lepas ni, dah jadi ahli dah tu....

Okje balik kg Syida ada kenduri kawen belah Pak Jilap

syida said...

hainom OKje, mmg niat nak pinjam buku bebanyak ni (cewahh), jgn jd ahlil tido sudahh la haha

Mummydearie said...

Lepas ni kenalah rajin pi pinjam buku. Katanya teruja ada kad keahlian librarykan...

Saya ni last sekali buat kad keahlian perpustakaan ni rasanya masa Tingkatan 3 kot. Hahaha....

Nabihah Arrose said...

wah seronoknya pergi petrosains :-)