Aug 31, 2015

"Patriotik tu apa?"


"Ma, patriotik tu apa?"


"..semangat cinta dan sayangkan negara."

Full stop. Tiada lagi soalan. Harap Nurhan Zarif betul-betul faham makna patriotik, bukan 'buat-buat faham' hehe.

Beberapa minggu yang lepas, seorang rakan yang sudah migrate ke US sejak usia kami belasan tahun bertanyakan tentang persiapan hari merdeka dan perasaan saya menjelang hari kemerdekaan tahun ini. Jawapan saya kepada beliau, persiapan macam biasa..ada perbarisan, pertunjukan bunga api dan macam-macam lagi (yang biasa dilakukan saban tahun sempena hari kebangsaan). Perasaan saya? Entahlah, saya speechless. Semangat kemerdekaan itu agak 'terganggu' sejak kebelakangan ini. Tak nak komen panjang-panjang. Full stop.

Anyway, hujan ribut, taufan atau tsunami sekalipun di sini, nyanyi lagu Negaraku, tetap rasa syahdu, masih 'menangkap' di kalbu. #Malaysiatanahairku #disinilahirnyasebuahcinta

Semoga esok, esok dan esok esok, everything will be better, Malaysia. #salammerdeka #sehatisejiwa






kredit foto: Instagram Petals&Bakes

6 comments:

nurbijen said...

Kita dah rasa patriotik, tu yang syahdu bila nanyi lagu negaraku..
Semoga semangat kemerdekaan yg "terganggu" akan jumpa "ubat" dalam masa terdekat.... huhuhu

tiga lalat said...

mugo2 negara akan tetep aman damai sejahtera sentosa senantiasa., aminn

Mummydearie said...

Moga Malaysia merdeka selamanya demi anak bangsa ^_^

Wah, lamanya menyepi baru la ni nampak entri baru! Apa khabar awak di selatan?

syida said...

nurbijen, sama2 lah kita doakan yg terbaek utk "tanah tumpahnya darahku" ini...amiin :)

tiga lalat, amiin Ya Rabb

MD, tq la masih sudi singgah & komen di blogku yg sarat bersawang ni hehe..orang selatan ok2 aje...cuma x berapa nak ada mood untuk blogging.. *nangesss*

Nurul Shahira said...

Not sure dulu. Tapi sekarang nak start tayang movie di panggung wayang, diorang pasang lagu Negaraku dulu. Agaknya nak tarik balik perasaan patriotik dari yang muda-muda dalam tu kut? =)

syida said...

betul tu sha, the last time akak gi tgk wayang on merdeka day pun, dorg psg lagu Negaraku..mmg mataku masuk habuk sblm lyn movie hehe